2014. július 1., kedd

Megint hazudnak - Magyarország fűtés nélkül maradhat?

A Gazprom nyilatkozatából kiderült, hogy bár először az európai országokban meglévő saját tulajdonú és bérbe vett földalatti gáztározóit tölti fel, Magyarországgal sem a tározók használatára, sem a feltöltésre nincs bérleti szerződésük. Bár a Gazprom nyilatkozatát megelőzően a kormány már pozitív bejelentéseket tett, miszerint folyamatban van a tározók feltöltése és nem fog problémákat okozni az ukrán gáztranzittal előállt helyzet, mint kiderült, szó nincs ilyenről, a Gazpromnak nincs is szerződése a magyar tározók feltöltésére.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ma jelentette be, hogy megtörtént a 915 millió köbméteres stratégiai földgázkészlet betárolása. Az MVM Csoport pénteki közleménye szerint erre 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vettek fel. Mindebből úgy tűnik, a gázimport valamilyen alternatív forrásból történt. Ugyanakkor a második Orbán-kormány volt energetikáért felelős államtitkára szerint a tározók töltöttsége jelenleg 20%-on áll, ami veszélyes helyzetet teremt, mert a bejövő kapacitás szűkössége miatt más forrásból nem lehet feltölteni a tározókat olyan mértékre, hogy az elegendő legyen arra az esetre, ha az ukrán konfliktus a télen át elhúzódik.
Az Orbán-kormány jelenleg is azzal van elfoglalva, hogy az ország energetikai stabilitását veszélybe sodorja. Mint kiderült, folyamatban van Ukrajna felé a reverz gázszállítás, amit egy francia cégen keresztül folytatnak, hogy a jogi következményeket elkerüljék. Korábban a Gazprom egyértelműen közölte, beszüntetik a gázexportot azon országok számára, melyek saját földgázkészleteikből visszafelé értékesítenek az illegitim kijevi kormány kimentésére. Jelenleg Moszkva jóindulatán múlik, hogy Magyarországra leállítják-e a gázexportot az ukrán kormány kisegítése miatt. Miközben Washington akaratából a kormány a kijevi helytartókat támogatja, a tározóink nincsenek feltöltve.

http://www.hidfo.net/2014/07/01/megint-hazudnak-magyarorszag-futes-nelkul-maradhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése