2014. július 1., kedd

Vajon már készenlétben van a 2015-ös IMF-hitel Magyarországnak?

Közleményt adott ki az Európai Bizottság, melyben azzal fenyegetőzik, hogy 2015 tavaszán újraindítják Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, ha a kormány nem hoz meg bizonyos "pótlólagos költségvetési intézkedéseket". Ezeket a "pótlólagos intézkedéseket" természetesen Brüsszel előírja számunkra, - máris felsorolták azokat a "strukturális reformokat", melyeket szerintük az Orbán-kormánynak végre kell hajtania (ellenkező esetben jön a túlzottdeficit-eljárás).
Az Európai Bizottság "stabil és kiegyensúlyozott" társasági adórendszert akar. Azt akarják, hogy a nyugati multinacionális vállalatok aránylag kevesebb adót fizessenek, és a hazai vállalkozások még nagyobb hátrányban legyenek. Emellett követelik, hogy a kormány töröljön el olyan különadókat, mint a bankadó vagy a reklámadó. Ezek ugyanis, bár nem jelentenek semmiféle gazdasági problémát Brüsszel magyarországi érdekeltségeinek, valakinek mégiscsak sértik a büszkeségét, mert beiktatásuk azt jelenti, hogy a magyar kormány is beszedhet valamiféle profitot a külföldi érdekeltségektől, ami Brüsszel szerint megengedhetetlen, mert ez a magyar kormány alárendelt szerepe elleni szimbolikus lázadás, ami precedens értékű lehet.
Máris készül betörni az Orbán-kormányt
Emellett követelik a normál hitelezési feltételek helyreállítását, vagyis nem engedik, hogy a kormány bármiféle korlátot szabjon a bankoknak a lakosság kizsigerelésére. Még ha csak szimbolikus lett is volna, a kormány azon tervei, hogy korlátot vezessen be a hiteltörlesztésekre a havi jövedelem meghatározott hányadáig, megint csak szúrták Brüsszel szemét, mert ez szintén a magyar kormány alárendelt helyzetének szimbolikus felborítása lett volna.
Emellett Brüsszel több, igen alapos jelzést adott arra, hogy támadást fog kezdeni a magyar állami költségvetés ellen. Így akarják előidézni azt a helyzetet, hogy a kormány ne tudja tartani a 3%-os "hiánycélt". Ez lett az eredménye Orbán bohóckodásának, amiért nem jelölte az Európai Bizottság élére az ajánlott személyt, amit Európa összes demokratája ajánlottan megválaszt. Ajánlottan, mert ha egy ország nem választja meg, az ellen indul is a túlzottdeficit-eljárás, vagy valamilyen más elnevezéssel hozzák olyan helyzetbe az országot, hogy rá tudják erőltetni a megszorításaikat. Vajon már készenlétben van a 2015-ös IMF-hitel Magyarországnak?

http://www.hidfo.net/2014/07/01/maris-tamad-az-europai-bizottsagA keddi brüsszeli tasli nem tett jót a forintnak, szerdán reggel is 312-nél jár az euró jegyzése, és még csak most kezdődik el igazán a hét a devizapiacon. Ha nem lenne elég az amerikai és európai hír- és adatdömping, van nekünk egy devizahiteles ügyünk, egy hitelminősítői vizsgálatunk és most már egy szóbeli fegyelmink a Bizottságtól.
Az Európai Bizottság határozottan figyelmeztette tegnap Magyarországot, hogy tegyen pótlólagos költségvetési intézkedéseket az államadósság csökkentésére vonatkozó előírások teljesítése érdekében. Ha ezt elmulasztja, 2015 tavaszán újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás. (Az NGM is reagált: szerintük a jobb növekedési adatok az adósságráta további csökkenését vetítik előre.)
Ez a hír katalizálta a már korábban beindult forintgyengülést, az árfolyam sikertelenül, de megpróbálta áttörni a 312,5-ös szintet is – írja friss összefoglalójában az Equilor. A magas forgalom melletti gyengülésben közrejátszott az ukrán feszültség kiéleződése, a tegnap bejelentett részletek a devizahiteles törvényjavaslatról és a pénteki Moody’s döntéssel kapcsolatos találgatások. Az Equilor azt írja: a piac lehetségesnek tartja, hogy rövid időn belül a 315-ös szintet is tesztelni fogja az árfolyam.
Szerda reggel az éjszakai pihenő után újra gyengülésnek indult a forint: 312-nél is járt az euró jegyzése.
Friss árfolyamok >>
 Az euró árfolyama tegnap és ma    
A hét pedig csak most kezdődik el igazán, mármint ami a makroadatokat és várt bejelentéseket illeti. Szerdán az amerikai munkaerőpiaci adatok (ADP) és Janet Yellen Fed-elnök beszéde, csütörtökön EKB-kamatdöntő ülés és Mario Draghi sajtótájékoztatója, amerikai munkaerőpiaci adatok borzolhatják a kedélyeket. Pénteken a devizahiteles törvényről szavaz a Parlament, és a Moody’s-nál terítékre kerül a magyar államadós-osztályzat ügye.
(privatbankar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése