2014. július 29., kedd

Korunk problémája: A hi-tech merevség

Tényleg egészségtelen a számítógép? Tehetjük fel jogosan ezt a fájó, tunya kérdést! Nemzetünk (és más nemzetek) felnövekvő generációi korszakos problematikája ez a modern szabadidő és számos munkahely követelményeiben is. 


Egyre többen vagyunk olyanok, akik időnk tetemes részét számítógép előtt (már nem csak a számítógép, de az életünk mára elengedhetetlen, elárasztó mobilszolgáltatásai is ide kívánkoznak) töltjük. Ennek kellemetlen mellékhatása lehet a rendszeres fejfájás, a nyak és a váll merevsége, a szem szárazsága. Magyarán közvetlenül a test, közvetve a lélek sínli, issza meg a levét! Ha megfogadod "hi-tech sport" tanácsainkat, elkerülheted ezeket a problémákat.
Rosszul beállított monitor, helytelenül kiválasztott szék vagy asztal, rossz fényviszonyok – csupa olyan tényező, amely fokozhatja a rossz közérzetet az irodában töltött nap végén. Ám ha mindez ideális, a számítógép előtt mozdulatlanul töltött 7–8 óra akkor is roppant megterhelő a szervezet, elsősorban a gerinc számára. Íme néhány tanács, amely segítségével megelőzheted a kellemetlen tünetek kialakulását.
– Nézz előre!
A monitor akkor van jó helyen, ha tőled 40–70 cm távolságban, a szemmagasságodnál kicsit lejjebb, pont középen helyezkedik el. Ha egész nap az egyik irányba fordított fejjel kell ülnöd, óhatatlanul megfájdul a nyakad és a vállad.
– Szemtorna
Időnként vedd le a tekintetedet a képernyőről, és szemelj ki egy távoli pontot. Néhány gyors pislogás után fókuszálj újra a távoli pontra, és csak az után a monitorra. Ezzel oldhatod a szemed izmainak görcsös feszülését, és elkerülheted a szemszárazság kialakulását.
– Hajolj előre!
Egyszerű és nagyon hatásos gyakorlat az előrehajlás. Mély belégzés közben nyújtózz magasra, majd csigolyáról csigolyára gördülve hajolj jó mélyre, és hagyd lógni a karjaidat. Ezután kilégzés közben ugyanilyen lassan egyenesedj fel, és fejed búbjával nyújtózz felfelé. Ismételd meg a gyakorlatot 4–5-ször.
– Vállmerevség ellen
Óránként pár percre állj fel az asztal mellől, és végezz néhány óvatos fej- és vállkörzést. Ha sokat kell gépelned, a csuklódat is mozgasd meg néhány lassú mozdulattal.
– Lábtorna
A lábaid zsibbadása ellen az a legjobb, ha ebédidőben tudsz sétálni tíz percet. Ha erre nincs lehetőség, az asztalnál ülve mozgasd meg lábadat néhány lábfejkörrel, majd feszítsd le és vissza a lábfejed. Ezután állj fel, és emelkedj lábujjhegyre, majd helyezd a testsúlyod a sarkadra.
Megjegyezném még, hogyha mindenképpen ezt az életformát (mármint a hi-tech) választod, akkor egészséged és kondíciód megörzéséhez válassz mellé valamiféle valódi sporttevékenységet (nem szintetikus "gyúrmázásra" gondoltam itt valami anyagias fittneszklubban). Tudjuk azért kapod ezerrel a halmazatnyi infóáradatot a hálózatról, hogy nehogy eszedbe jusson valami egészséges dolog, de azt javasoljuk:
Legalább magadhoz légy jó, ha már az önző világ másokkal szemben gonosszá tett és majd - idővel - bátrabban indulsz el a jóság felé is, meglátod! - szinte észrevétlen...

Bíró Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése