2014. július 29., kedd

Az ukrán háború első hivatalos amerikai halottja

A közelmúltban az Egyesült Államok 180 "tanácsadót" küldött Ukrajnába, akik elosztásra kerültek az országban különböző egységekhez. Közülük kettőt Marjupol városában lőttek le ismeretlen fegyveresek - egy bárban. Állítólag AK47-es fegyverrel végeztek velük. Ez az első olyan haláleset, amiben elismerik, hogy amerikai katona halt meg Ukrajna területén. Holtestjeiket hazaszállítják, és katonai tiszteletadással temetik el. 
Azonban érdekes összefüggés derült ki az elmúlt napokban, amelyek kapcsolatban lehetnek az amerikai tanácsadókkal. Két napja 41 ukrán katona menekült át a határon, ráadásul olyan módon, hogy a milícia tagjai segítettek nekik a dezertálásban, és folyosót nyitottak nekik a saját területeiken, amelyen keresztül bántódás nélkül átjutottak Oroszországba. Később még két katona csatlakozott hozzájuk. Ők orosz riportereknek elmondták, hogy valóban nincs élelmük, sem lőszerük, csoda, hogy még élnek. Ők beszéltek arról is, hogy az ukrán hadseregben valóban éheznek, a morál rendkívül alacsony, a katonáknak semmi kedvük az egész esztelen öldökléshez. Azonban vannak más alakulatok is, akik ukrán katonai egyenruhában harcolnak. Az Azov és hasonló önkéntes alakulatok, amelyeket az ukrán oligarchák fizetnek. Közöttük nagyon sok a külföldi zsoldos, nem is tudnak ukránul, többnyire angolul beszélnek. Mindenféle feladatot elvállalnak, tüzérséget, gyalogsági feladatokat, csak megkapják a tetemes zsoldot, amelyet a milliárdos beígért nekik.
Van-e összefüggés a nagy számú zsoldos és az Amerikából érkező instruktorok között? Nem véletlenül ezeknek az egységeknek - amelyek ukránul sem tudnak - a szervezői és irányítói? Feltehető a kérdés, hogy milyen nemzetközi egyezmény, szabályozás vonatkozik az ilyen fajta "bérmunkásokra"? Mert ők nem katonák, rájuk nem vonatkozik semmilyen egyezmény, és ha megunják és hazamennek, ki vonja őket felelősségre azokért a rémtettekért, melyeket például Szlavjanszkban elkövettek? Vagy amelyet nap mint nap elkövetnek a civil lakossággal szemben? Emlékezzünk vissza rá, hogy milyen szoros együttműködés van például az amerikai hadsereg és a BlackWater zsoldosai között, a hadügyminisztériummal aláírt szerződésük értelmében. Lehet-e egyáltalán különbséget tenni közöttük, hiszen éppen olyan jogokkal rendelkeznek mint a katonák, csak éppen papírjuk nincs róla, és mennyiben terheli emiatt az amerikai kormány vállát a felelősség?
Felvetődik az is, hogy egyáltalán valós-a történet, vagy csak újabb ürügygyártásról lehet szó? Az ukrajnai háború mára olyan informális háborúvá fejlődött, amely lassan nagyobb erőforrásokat emészt fel mint maga a háború, és amelynek egyetlen célja van, a közvélemény előtt igazolni, hogy lehet büntetlenül ártatlanokat lemészárolni ezerszámra, gyerekeket, asszonyokat, öregeket, egészséges férfiakat, a haszonszerzés miatt.

http://www.hidfo.net/2014/07/29/az-ukran-haboru-elso-hivatalos-amerikai-halottja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése