2014. július 29., kedd

Az izraeli elnök nyilvánosan kétségbe vonja a palesztin nép jogát az önvédelemre, és a teljes palesztin lakta területet demilitarizálni akarja.

Hétfő éjjel is folytatódott a Gázai övezetben zajló offenzíva. Az izraeli légierő ismét Gázaváros lakott területeit bombázta, rengeteg a civil áldozat. Egy rakéta Ismail Haniyeh, a Hamász egyik vezetőjének házába csapódott be, de a szervezet jelentése szerint a légicsapás nem volt sikeres. Az éjjel a légierő bombázta az al-Aksza tévé és a rádió épületét is. A rádió adása megszűnt, a televízióállomás egyelőre sugározza az adást, de úgy tűnik, folyamatban van a palesztin tömegtájékoztatás kiiktatása.
Palesztinok fegyveres csoportok egy eddig ismeretlen földalatti alagúton keresztül átjutottak Izrael területére, ahol egy kisvárost akartak megtámadni, de a hadsereg megakadályozta a rajtaütés szerű támadást. A tűzharcban öt izraeli és egy palesztin vesztette életét, azt követően a Hamász fegyveresei visszavonultak. Bombatámadás ért egy menekülttábort is, a robbanásban többen meghaltak.
A harmadik hete zajló fegyveres harcoknak mostanra közel 1100 palesztin áldozata van. Az izraeli hadsereg hivatalos jelentések szerint 53 katonát vesztett, eközben három civil halt meg a Hamász rakétatámadásaiban. Benjámin Netanjahu egy hétfő esti televíziós beszédben kijelentette, Izraelnek “hosszú hadműveletre” kell készülnie, azt követően tankokat, egyéb harcjárműveket vezényelt a határhoz jelentős számban.
Hídfő.net | Izraeli tankok a gázai határon
Netanjahu az ENSZ BT nyilatkozata kapcsán azt mondta, hogy az ENSZ felhívása „törődik ugyan az izraeli civileket támadó gyilkos terrorszervezet szempontjaival, de nem foglalkozik Izrael biztonsági igényeivel, a Gázai övezet lefegyverzésével, ahogy azt a palesztinokkal megkötött ideiglenes megállapodásban leszögezték.” Az izraeli elnök nyilvánosan kétségbe vonja a palesztin nép jogát az önvédelemre, és a teljes palesztin lakta területet demilitarizálni akarja.

http://www.hidfo.net/2014/07/29/netanyahu-szerint-palesztinoknak-nincs-joga-az-onvedelemhez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése