2014. július 25., péntek

Háztáji hulladékból metángáz előállítása házilag

A fejlődő országok lakosai egyre inkább érdeklődnek az olcsó és házilag megoldható biogázt előállító módszerek iránt. A legegyszerűbb háztáji megoldás az előállításra, ha egy zárható tartályba gyűjtjük a ledarálva előkészített szerves konyhai hulladékot. Ennek hatékonyságáról számol be Harka Man Lungkhimba, a kathmandui Tribhuvan Egyetem Környezettudományi és Mérnöki Intézet kutatója „A háztartási hulladékból előállított biogáz biodegradációs anaerob emésztéses módszerrel” című cikkében.
Harka Man Lungkhimba és munkatársai kísérletet végeztek a kiskapacitású biogáz termelő rendszer hatékonyságával kapcsolatban. E cikk azért is fontos, mert kifejezetten a háztáji viszonyokat tartja szem előtt, és segítséget nyújthat kiskapacitású rendszerek olcsó és egyszerű kiépítéséhez.

A biogáz termelő rendszer egységeit illetően az emésztő tank 1 m3-es víztartályból és 0,75 m3-es gáztartályból áll. Inokulumként 60 kg tehéntrágyát használtak fel kezdetben, majd a rendszert vízzel feltöltötték és a naponta adagoltak 1-2 kg háztáji szerves hulladékot, amivel a fermentációért felelős baktériumkonzorciumot táplálták.

Biogas Analyzer Gas Board-3200P műszerrel mind laboratóriumi, mind szabadföldi körülmények között megvizsgálták az előállított gáz metántartalmát.
A legnagyobb napi biogáz termelés 235 l volt, ami kb. 65 perc gázzal való tüzelést tett lehetővé. Ennek energia tartalma 1,55 MJ/­h . Az átlag gáztermelés friss hulladékból kb. 60 l/ kg volt.
Biogáz termelő berendezés vázrajza
A nagyon savas pH-t okozó hulladékokat le-számítva, mindenféle 10-20 mm-es darabokra aprított háztartási szer-ves hulladékot fel lehet használni a fermentor táplálására.  A kis ka-pacitású biogáz termelő egység arányait 1: 0,75 (1m3 fermentor tartály és 0,75m3 gáztároló) megtartva, hatékony háztáji megoldást nyújt-hat egy 4-6 tagú család részére, ahol napi 1-2 kg biológiailag lebomló hulladék keletkezik. A házi biogáz üzem meg-építése két embernek kb. 4 órányi munkájába ke-rül.

A kezdeti alacsony metántartalom később felülmúlja a szén-dioxid-tartalmat, és eléri az 57,74%-os maximumot. A metántartalom függ az emésztési hőmérséklettől (optimum-tartománya 32-37 °C), a betáplált szerves anyag típusától és a pH-tól, melynek optimuma pH 6-7 közötti.
A biogáz fűtőértéke átlagosan 20,2 MJ/m3, mely a metán tartalom alapján volt meghatározva. Az előállított biogáz mennyiség (0,235m3 /nap) éves szinten 85 m3 , ami 477 KWh hőenergiával egyenértékű.A tűzifát biogázzal helyettesítve évente 751 kg -mal, míg az LPG-t helyettesítve évente 118 kg-mal mérsékelhető a CO2-kibocsátás.Ezen értékek akkor igazán beszédesek, ha figyelembe vesszük, hogy háztartási méretről van szó.  Ha országunkban, nagy számban létesítenek ilyen biogáz termelő egységeket, komoly lépést tehetünk a jövőnkért, gazdaságunk fellendítésért, különös tekintettel arra, hogy Magyarország CO2 kvóta eladása az ország jelentős bevételét teszi ki.Az egység telepítési költsége alacsony, és egyszerű eszközökkel olcsón, kis technikai jártassággal is viszonylag könnyen összeállítható. Egyszerűsége és hatékonysága alapján ez az eszköz megfelelő arra, hogy megtegyük a kezdő lépéseket tisztább jövőnkért.
Forrás:Nepal Journal of Science and Technology Harka Man Lungkhimba et al.
Fordította: Fejes Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése