2014. július 25., péntek

Aleppó ostromgyűrűben

Bezárult az ostromgyűrű Aleppó belvárosa körül. A szíriai hadsereg nem a várost magát vette körül, hanem sorban elfoglalta annak külvárosi negyedeit, illetve az iparnegyedet, így lényegében a város egy részét már visszafoglalta a külföldről finanszírozott terroristáktól. Nemsokára megkezdődik a belváros felszabadítása is. Az elmúlt héten nagyon sok terrorista hagyta el a várost az észak felé még nyitva álló korridoron keresztül. Mára csak a legelvetemültebbek maradtak, akik valószínűleg az utolsó töltényig akarnak harcolni. 
Aleppó városát eredetileg dél-nyugati irányból közelítette meg a hadsereg. Súlyos harcok árán foglalták vissza a déli elővárosokat. Aleppótól észak-keletre található egy katonai reptér, amely a mai napig szigetként tartja magát. Ezt a repteret korábban el akarta foglalni az Al-Nuszra, majd később az ISIL is, de mindkettő sikertelenül járt, a reptér komoly védelmi erődítésekkel rendelkezik. A dél felől közelítő hadseregnek az is nehezítette a feladatait, hogy a terroristák harc nélkül feladták Homsz városát, hogy átcsoportosítsák erőiket Aleppóba. Az ISIL és az iszlám fundamentalisták számára Aleppó megtartása létkérdés volt, a kikiáltandó kalifátus miatt. Ez volt a legnépesebb kezükön lévő nagyváros. 
A hadsereg több hónapi ostrom után kezdett egy nagyobb offenzívába, mikor tüzérsége megfelelő pozíciókat tudott felvenni csapatai támogatásához. Az offenzíva lényege volt, hogy nyugat felől teljesen lezárja a várost, majd vagy a keleti, vagy a nyugati szárny - amelyik jobban tud előrehaladni - megpróbálja elérni a repteret. Az offenzíva megindulása a nyugati oldalon jól haladt, itt inkább a várost körülvevő falvakat foglalták vissza, és fordultak a város irányába. A keleti oldalon, azonban kénytelen volt a hadsereg az elővárosokban próbálkozni. Az első védelmi vonal áttörése után azonban a legnagyobb meglepetésre rendkívül gyorsan három városrészt is sikerült visszafoglalni, majd az észak-keleten fekvő ipari területet is. Ezek után már csak egy korridor-szerű átjáró maradt a terroristák kezén, melyet a légierő bombázott, a tüzérség pedig tűz alatt tartott. Tegnap bezárult a gyűrű a város körül. Az utolsó napokban több ISIL vezető elhagyta a várost, kihasználva az utolsó menekülési lehetőséget. Ez azonban azt jelenti, hogy nem számolnak felmentési akcióval, azzal, hogy új korridort nyissanak a város irányába a kikiáltott kalifátusuk felől.
Komoly harcok folynak Rakka városa körül is, itt az ISIL nagy erőkkel próbálja visszafoglalni a várost, amelyet a szír hadsereg különleges egységei szabadítottak fel egy váratlan, de jól előkészített csapás alkalmával. Így az ellenséget meglepetésként érték a város belsejében megjelenő különleges alakulatok, akiket helikopterről tettek ki. Ezután a hadsereg gyalogsági és gépesített egységei is támadásba lendültek és pár napos harcban visszafoglalták a várost.
Az ISIL most láthatóan az iraki területekre koncentrál, és meglepő vagy nem, de arra, hogy a gáz és olajmezőket kaparintsa kézbe. Az USA érdekei így érvényesülnek leginkább, mert lényegében így igyekszik blokkolni és "saját" fennhatósága alá vonni ezeket a még kiaknázatlan, de energiahordozókban gazdag területeket. Az USA szerint még a káosz is jobb, mintha más, vele nem szövetséges hatalom termelné ki a gáz és olajkincset, és jutna hatalmas bevételekhez ezeken vidékeken.
Hatalmas harc dúl éppen Szíriában az egyik legnagyobb gázmezőért is, mely Homsz városától északra terül el. Ezt a vidéket lényegében a hadsereg ellenőrzi, de két terrorszervezet is bejelentette, hogy valójában ők az urai a területnek. Természetesen itt nem állnak meg a területi követelésekkel. Egy Törökországból szerkesztett iszlám vallási oldalon jelent meg riport egy ISIL vezetővel, aki arról beszélt, hogy a bakui olajmezők is az iszlám terület részei, így annak visszaszerzését is megkezdik hamarosan. Úgy fest az ISIL végérvényesen elhatározta, hogy öngyilkos lesz, és beleköt a világ legveszélyesebb ellenségébe, méghozzá az oroszokba.

http://www.hidfo.net/2014/07/25/aleppo-ostromgyuruben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése