2014. július 30., szerda

Bukik a kijevi junta - John Kerry már tárgyalna

Iszonyat véres és halálos két napja volt az ukrán hadseregnek 28-29-én. A déli karomban beszorult katonák kimentésére, és a karom területének visszaszerzésére Marjupolból átcsoportosított sereggel lendültek támadásba 28-án reggel 4 órakor. Ugyanakkor erős tüzérségi tűz alá vették a védelmi vonalakat és Donyecket is. A CNN TV társaság megdöbbentő felvételeket tett közzé, melyen látható, a kijevi elmebaj odáig elért, hogy Donyeck városát ballisztikus rakétával lövik. Ez a rakéta a kijevi vezetés legpusztítóbb rakétája, közepes hatótávolságú, 500 kilogramm robbanótöltettel.
A déli karom mentesítésére indított támadás 2 nap alatt összeomlott. A támadásnak két fő iránya volt. Az egyik kelet felé, a zsák szájának kinyitását célozta meg, és Saur-Grave nevű területen ütközött meg a védelemmel. A másik támadási irány észak felé irányult, hogy az előbbi területet elvágja minden utánpótlási útvonalától - iránya szerint Torez települést célozta meg. Az akcióba 200-nál több gépesített egységet vetettek be. Ezek közül hatvan tankot, a többi BMP és BTR járművek, illetve néhány csapatszállító teherautó, melyek ágyúkat vontattak.
Az első nap északabbra Torez előtt ütköztek meg, ahol már az előretörő harckocsi ékek is komoly veszteségeket szenvedtek. Ezek után minden erő visszafordult, és keleti irányba indult meg. 29-én hajnalban kezdett kibontakozni az ütközet. A védelem mesterien taktikázott, csapdákat állítottak, kis csoportokban gyorsan rajtaütöttek, az ellenség hátába kerültek majd eltűntek. Ennek köszönhetően két nap alatt 125 páncélozott járművet lőttek ki, illetve ezek egy részét kisebb sérülésekkel zsákmányolták. Ma a maradék erő visszafordult, és Torez mellett nyugatra 15 kilométerre a településtől ezekben az órákban (július 30 délután) igyekszik elvágni Donyecket a keleti oldaltól. Ma már a milícia is bevetette harckocsijait ebben az ütközetben, amelyek eddig tartalékban voltak. 
Igor Sztrelkov helyettese, Fedor Berezin vegyes érzelmekkel tette meg jelentését a vezérkar felé, aki a helyszínen harcoló egységekkel van. "Hihetetlen pusztítást vittünk végbe. 125 harcjárművet lőttünk ki. Úgy néz ki minden, mint a második világháborúban Prohorovka mellett. Ukrán fiatalok, ne gyertek háborúzni. Meg akarjátok őrizni az ukrán géneket? Akkor ne gyertek ide. Menjetek újra a Majdanra és kérdezzétek meg Porosenkótól, milyen ez a csokoládé."
Az ukrán védelmi miniszter, Valerij Geletej 29-én délután jelentést tett Porosenkónak, hogy a hadsereg kimerült és képtelen tovább támadni a milíciát. Tartalékai kimerülnek, a katonák elfogynak. Nincs lehetősége folytatni a hadműveleteket. Két-három nap és meg kell állni. Az északi hadműveletek is annyira korlátozódnak, hogy rakétákkal és tüzérséggel lövik Luganszkot.
Ennek a jelentésnek hatására John Kerry, amerikai külügyminiszter azonnal felhívta Moszkvát, és kijelentette Putyin elnöknek, hogy az USA és Kijev kész a békéről és a tűzszünetről tárgyalni. Nem majd, hanem most azonnal. Hozzátette, hogy a béketárgyalások két feltétele, hogy a tűzszünetet mindenki kötelező jelleggel betartsa, és ehhez minkét oldalról EBESZ megfigyelők kellenek, valamit az, hogy ha békekötés történik, a felkelők letegyék a fegyvert. Cserébe autonómia szintű önrendelkezést kapnak, maguk dönthetik el, milyen nyelven kívánnak beszélni, és nagy fokú önrendelkezést kapnak. Kerry kijelentette azt is, hogy tisztában van az orosz történelmi kötődésekkel Ukrajna irányában, de Moszkva hagyja, hogy Kijev önrendelkezzen. Az amerikai külügyminiszter arra is felhívta Moszkva figyelmét, hogy a jelenleg kialakult helyzetben ha Oroszország beavatkozna, akkor kénytelenek lennének bevonulni Ukrajnába, amire válaszul az orosz elnök sokadjára is tudtukra adta, nem szándékozik hadsereget küldeni ukrán területre.
A déli régióban a milíciának arra is volt ereje, hogy előretöréseket hajtson végre a beszorult alakulatokkal szemben. Jelentették, hogy megtalálták az első "néger ukrán katona" holtestét. Majd kiegészítették azzal, hogy mindösszesen eddig 145 halottról tudták beazonosítani, hogy milyen külföldi zsoldos csoport tagja. Vannak lengyel és amerikai zsoldos alakulatok, akik a beszorult katonák között vannak. Csaták folynak a dolzsanszki határátkelőért, amely többször gazdát cserélt a napokban (délkeleti csücske a területnek) valamint kézbe vették Marinovka határátkelőt. 
Hídfő.net | Ukrajna déli offenzíva
1. pont: A dolzsanszki határátkelőért folytatott harc
2. pont: A milícia védekező harcai 29-én, a kettes és hármas pont közötti vonalon kiváló eredményekkel. A kettes ponton Marinovka határátkelő felszabadítása, valamint ellenlökés végrehajtása, a főerők feltartóztatása.
3. pont: 28-án végrehajtott áttörési kísérlet súlyos ukrán veszteségekkel. 30-án újra itt próbálkoznak.
A háború ilyen irányú alakulása tárgyalóasztalhoz kényszerítené Kijevet. Kérdés azonban, hogy a milícia akar-e tárgyalni. Olyan hatalommal, amely eleve nem legitim, és amely katonái és külföldi zsoldosai embereket kínoztak halálra, nemigen lehet miről tárgyalni. Az is félelmet kelthet az amerikai vezetésben és Kijevben is, hogy egyre több még nem érintett orosz városban, így Harkovban és Marjupolban is egyre több szórványos lövöldözés tör ki, és a háború inkább eszkalálódni fog tovább az orosz területeken, amelyeket feltartóztatni már nem lesz ereje sem Kijevnek sem az Egyesült Államoknak. legkevesebb 10 millió orosz akaratát nem lehet felülírni csak úgy.

http://www.hidfo.net/2014/07/30/bukik-kijevi-junta-john-kerry-mar-targyalna



Valami egészen furcsa hirt közölt ma a http://tvzvezda.ru
Pavlo Klimkin a Reuters hirügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Donyecket és Luhanszkot többé nem fogja támadni a “nemzeti” gárda.
“Nem fogjuk támadni ezeket a városokat. Készek vagyunk arra, hogy ezek a régiók több szabadságot, több felelősséget, nagyobb politikai és gazdasági hatalmat kapjanak.”
Klimkin MÁST IS mondott: a kijevi hatalom nem erőszakos, hanem tárgyalásos úton kivánja VISSZASZEREZNI AZ IRÁNYITÁS JOGÁT Donbassz fölött.
A kijevi latorhatalom-miközben ma is civileket gyilkolt Donbasszban, szirénéneket búg a világ fülébe. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy az új hadügyér ma már arról sopánkodott, hogy elfogyott az ATO-ból a szufla. Idő kellene az erőgyűjtéshez.
Az orosz politika ezidáig nem kommentálta a hirt!
Tavaris Sztrelkov! Akkor most irány Kijev?-vagy nem irány Kijev?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése