2014. július 30., szerda

Ukrajnában télen nem lesz fűtés, a kormány elkezdte felkészíteni a lakosságot

Kijev városi közigazgatása elkezdte felkészíteni a lakosságot arra a tényre, hogy télen a házakban nem lesz fűtés. Az ok nagyon egyszerű: elfogyott a gáz. "Az állam által elérhető gáz fenntartása pontosan szabályozott, egyenletesen elosztott a régiók közt. Kijev elkülönített 1,2 milliárd köbméter gázt a lakosságnak fűtési célra, de ez nem elég ahhoz, hogy egy fűtési szezonban a lakosságnak kényelmes hőmérséklet a lakásokban fenntartható legyen" - mondta Dmitrij Novickij házelnök.
Elmondás szerint számos régióban forró víz sem lesz a télen, hogy spóroljanak a gázzal. "Az ukránok meg kell érteniük, mert ma az ország gázkészletekkel gazdálkodása egy nemzetbiztonsági probléma" - tette hozzá Novickij.
A következő fűtési szezonhoz Ukrajnának további 6-7 milliárd köbméter gázra lenne szüksége, hogy elkerüljék a tömeges fagyhalált.
Hídfő.net | Ukrán tél
Ukrajna éves szükséglete 55 milliárd köbméter, ennek fele korábban az orosz gázmezőkről érkezett. Eközben még a legoptimistább előrejelzések szerint is az Ukrajnába irányított "reverz" gázszállítás mértéke a közeljövőben nem haladhatja meg a 10-15 milliárd köbmétert évente. 
Június végén Ukrajna föld alatti gáztározóiban 14.4 milliárd köbméter gáz volt, de ennek nagy részéért még nem is fizettek.
Ukrajna késedelmes tartozása Oroszország felé július elején körülbelül 5.3 milliárd dollár. Július 16-ára az orosz gázszállítás teljesen leállt, de addig Ukrajnának volt ideje betölteni további 2 milliárd köbméter gázt a tározókba. A "Gazprom" előrejelzése szerint az Európába irányuló gázvezetékek illegális megcsapolását aktívan szeptemberben kezdheti meg a kijevi kormány. Abban az esetben lehetéses, hogy átmenetileg teljes Európába leáll a gázszállítás.


http://www.hidfo.net/2014/07/30/ukrajnaban-telen-nem-lesz-futes-kormany-elkezdte-felkesziteni-lakossagot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése