Egy új brit törvénytervezet szerint az Egyesült Királyságban több évi börtönbüntetéssel kell szembenézzenek azon nagyobb technológiai cégek vezetői, melyek értesítik a felhasználót arról, hogy a hatóságok kikérték a személyes adatait.
Az Investigatory Powers Bill a törvénymódosítást követően megtiltaná, hogy a nagyobb techcégek – pl. Google, Facebook – értesítést küldjenek a felhasználónak, amennyiben akár a rendőrség, akár titkosszolgálatok kikérik a bizalmas adatait. Ilyen esetekben két évi szabadságvesztést helyeznek kilátásba, a törvénytervezet magyarázata szerint azért, mert sok esetben akadályozza a hatóságok dolgát, ha a célpont tudatában van a megfigyelésnek, de rendőrségi ügyeket is hátráltathat, ha a keresett személy értesítést kap arról, hogy folyamatban lévő nyomozás miatt kikérték az adatait. Az Investigatory Powers Bill módosítása emellett arra kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy egy éven keresztül tárolják a felhasználók böngészési előzményeit és valamennyi személyes üzenetet, hogy kérés esetén ez is a hatóságok rendelkezésére álljon. Az új szabályozás így lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy értesítés nélkül hozzáférjenek az emberek teljes levelezéséhez, az elküldött üzenetekhez, valamint egy évre visszamenően a teljes böngészési előzményhez.
A brit közéletben évek óta zajlik a vita arról, hogy a felhasználónak joga lenne az internet teljes anonimitás feltétele melletti használatához, de ez utóbbi módosításból úgy tűnik, a kormány erővel pontot tesz a vita végére (börtönbüntetést helyez kilátásba arra az esetre, ha a felhasználót értesítik). A módosítás egyértelműen meghatározza, hogy mind a rendőrségnek, mind pedig a GCHQ, MI5 és MI6 hírszerző szolgálatoknak legális hozzáférése lesz az emberek online tevékenységéhez. Az Apple már nyilvánosan tiltakozott az ellen, hogy erővel kényszeríthetik a felhasználók adatainak kiadására, mert a hatóságok számára szándékosan hagyott biztonsági rések annak veszélyét hordozzák, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek a felhasználók bizalmas adataihoz.


http://www.hidfo.ru/2015/12/tobbe-nem-ertesit-a-facebook-ha-kiadja-a-felhasznalok-bizalmas-adatait/