2015. december 29., kedd

Még hatvan “békés” donbasszi óra?

Egyre borúsabbak a donbasszi képek. A donbasszi Népköztársaságok és Maraék-Ukrajna vitájának békés-tárgyalásos eszközökkel való megoldásától tán még soha ennyire nem voltak távol a felek, mint 2015 év végén.
A kijevi junta martalóchadai már szinte teljes értékű hadműveletekbe kezdtek a front egyes szakaszain. Gorlovka elővárosait már nem csupán lövik – kézifegyverekkel történő összetűzésekre, a településeken belüli tűzharcokra – is sor kerül. Sirokaja Balka, Gorlovka egyik külvárosa ellen egyetlen nap alatt tizenkét rohamot indítottak Valvman hordái.
Hasonló a helyzet Donyeck északi, a repülőtér közelében lévő külterületei ellen. A szokásos belövéseken túl olyan heves tüzérségi tűz zúdult a elővárosokra (ahonnan a robbanások hangjamár szinte szakadatlan volt), hogy Donyecknek a közelben élő lakói azt hitték: megindult az ukrán hadsereg offenzívája, és már be is törtek a város külső kerületeibe.
Mint mindig: hevesen támadták, lőtték magát a repülőteret, a városhoz közeli Zsabicsevó és Szpartak települést, a város Volvo Központ nevű részét.
Nyalókakirály pribékhada megpróbált áttörni a februári, rendkívül súlyos, véres, a néphadseregnek is komoly veszteségekkel járó harcok árán felszabadított Gyebalcevó felé. A közel egy éve, az akkor hadijelentésekben gyakran szereplő Logvinovó településnélsa napokban úlyos közelharcokra került sor.
A térség déli részén, a náci junta nemrégiben orvul bevonult hét olyan településre, amit a februári fegyverszünet “semleges övezetnek” jelölt ki. Szándékuk nyilvánvaló: az Azovi tenger partján, kelet felé nyomulva , kiszorítani a néphadsereget az általuk tavaly augusztus végén felszabadított területekről.
Immár Szahanka települést lövik – amelyik már nincs messze Novoazovszk városáról, amelyik egyszerre határváros Oroszországgal, illetve a korábbi Ukrajna területén lévő első város az Azovi tenger partján.
A két donbasszi Népköztársaság vezetésénél minden esetre fogyni látszik a türelem. Egy hosszú, rendkívüli sajtótájékoztatóján Alekszandr Zaharcsenko DNR államfő kerek-perec közölte: A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOK HATÁLYA DECEMBER 31-GYEL LEJÁR. JANUÁR 1-TŐL DONYECK TÖBBÉ NEM TARTJA BE, AMENNYIBEN KIJEV NEM HAGY FEL A PROVOKÁCIÓKKAL!
Oroszország állanó EBESZ képviseletének vezetője-Alexandr Lukasevics- a Kominternovoban az EBESZ kivizsgálócsoportját ért súlyos provokácó kapcsán abbéli véleményének adott hangot, hogy Kijevnek nincs szándékában a minszki megállapodás betartása.
“A pufferzónán belüli ilyen mérvű szerződéssértések olyan súlyos következményekkel járhatnak, hogy az egész konfliktus ismét kiújul”-nyilatkozta Lukasevics. Ez már csak azért is érdekes, mert Oroszország részéről ez már nem egy alapszintű megnyilatkozás!
Ma már megszólalt az orosz külügy is a témában. Mégpedig Szergej Lavrov.
“Porosenkonak minden lehetősége megvolt, hogy a szélsőségesek nyomása ellenére megpróbálja normális mederben tartania történéseket. Ehelyett inkább velük egy csapatban lépett pályára, és gólt kíván rúgni. Folyamatosan azt hangoztatja, hogy Oroszország agresszor, és megszállta Donbasszt! Mindent elkövet annak érdekében, hogy szélsőségesitől elismeréseket zsebeljen be! Így aztán ő maga vált eszközzé a fasiszta szélsőségesek kezében!”-mondta Lavrov.
nag
A húszesztendős Nagyezsda Kenyics Popasznaja mellett a Gyebalcevo felé vezető úton lévő népköztársasági blokkposzton teljesít szolgálatot tavasz óta.
nag
Ő sem bízik Kijev napi szinten hangoztatott béketirádáinak. “Tavaly is így kezdődött!”-mondta Nágyja. “És itt vesztek a katlanban! Hiába no! A halott fasiszta a jó fasiszta! Mi várjuk őket!”-nyilatkozta a Politnavigator riporterének.
nag
A 2015-ös esztendőből még két és fél nap van hátra. A “zaharcsenkoi időszámítás” szerint még legfeljebb hatvan “békés” óra! Hiszen tűzszünet van Donbassz frontjain.
Az pedig senkit ne zavarjon, hogy mára virradóan is ugyanúgy dörögtek a fegyverek, mint eddig. De aggódni azért érdemes!
(Forrás: Csikós Sándor/B-R)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése