Bart De Wever, Belgium Új Flamand Szövetség pártjának elnöke szerint kisebb schengeni övezetre van szükség, ami már nem foglalná magában Görögországot.
A politikus hétfőn a Canvas TV-csatornának adott interjú során elmondta, hogy Athén nem megfelelő hozzáállása miatt az Európai Unió nehéz döntéseket kell meghozzon; Görögországot ki kell zárni a schengeni övezetből, mert láthatóan nem tudja – vagy nem akarja – kezelni az országra nehezedő migrációs nyomást, és a görög határon át korlátlanul özönlenek a bevándorlók Európába. Az utóbbi hónapok során egyértelművé vált, hogy a görög kormánynak nem áll szándékában a migránsok beutazása elleni fellépés, az ország határai pedig legfeljebb akkor nem lesznek nyitottak, ha az Európai Unió lezárja. De Wever szerint az Európai Uniónak nincs szüksége ilyen problémás országokra, ehelyett a saját határaikat ellenőrizni képes tagállamok kellene kialakítsanak egy kisebb schengeni övezetet.
“Úgy gondolom, egy ilyen kisebb schengeni övezetnek Görögország már nem lehetne része. Ha Görögország nem felel meg az európai követelményeknek, meg kell hozzuk ezt a döntést.”
Novemberben Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke kijelentette, hogy amennyiben az Európai Unió nem képes kezelni a migrációs válságot, és nem tudja leállítani a tömeges mértékű illegális bevándorlást, az Európai Unió bizonyos tagállamai – Svédországot, Ausztriát és Hollandiát említette – egy kisebb schengeni övezetet hozhatnak létre, melynek határvédelméről maguk gondoskodnak.


http://www.hidfo.ru/2015/12/ki-kell-zarni-gorogorszagot-a-schengeni-ovezetbol/