Németország mezőgazdasági szektorának és autóiparának képviselői tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Unió meghosszabbítsa az Oroszország elleni szankciókat.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap jelentése szerint az amerikai államkincstár képviselője Európába érkezett, hogy Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság kormánytisztviselőivel tárgyaljon, és bebiztosítsa az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását. Adam Szubin hétfőn érkezett Európába, és arról próbálja meggyőzni az európai kormányokat, hogy távozását követően gyakoroljanak nyomást Franciaországra, és akadályozzák meg, hogy Franciaország nemet mondjon a szankciók meghosszabbítására.
A lap eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a német gazdaságra kifejezetten negatív hatást gyakorol a szankciók fenntartása, ami így az ország érdekeivel ellentétes. Különösen a német autóipar szenvedte meg a gazdasági háborút; a DWN az Association of European Businesses adatait idézve emlékeztet, hogy a német autóipar számára az orosz piac elvesztése katasztrofális következményekkel járt, és 2015 folyamán 34,5%-kal esett vissza az eladások számra a tavalyi évhez képest.
“Az utóbbi évek során Oroszország jövedelmező piacot jelentett az autógyártók számára, nem egyszer több mint tíz százalékos növekedéssel.”
A lap azonban hozzáteszi, hogy a szankciók fenntartása és az olaj világpiaci árának csökkenése együttesen gyakorolt destruktív hatást a német autógyártásra. Az eladások számának csökkenése mellett az orosz befektetők sem vették a korábbi mértékben a német vállalatok részvényeit, és a Németország legnagyobb vállalatait tömörítő DAX 30 cégeinek orosz befektetőktől szerzett profitja 22 milliárd euróról 15 milliárd euróra csökkent egyetlen év leforgása alatt. Ezzel szemben azok a német vállalatok, melyek Oroszországban lokalizálták a gyártást vagy szolgáltatásaikat – E.On, Deutsche Post és Henkel -, idén átlagon felüli profitot értek el.
A német gazdaszövetség szintén a drasztikus profitcsökkenés miatt kell aggódjon; Joachim Rukwied, a szervezet elnöke a múlt hét folyamán arról számolt be, hogy mintegy 280000 gazdát fenyeget az Európai Unió és Oroszország közti szankcióháború. A német gazdák bevétele 43%-kal csökkent, és egyelőre annak mutatkoznak jelei, hogy ez a trend a következő évben is folytatódik. Rukwied szintén a szankciók beszüntetését követelte, mert az ellenszankciók egy éve alatt a német gazdák mintegy egymilliárd eurót veszítettek az exportpiacok elvesztése miatt.
A német lap eközben arról számolt be, hogy a szankciók meghosszabbításáról zárt ajtók mögött születik döntés, és a szankciók által érintett üzleti körökkel, a termelőkkel nem folytatnak egyeztetéseket. A Handdelsblatt jelentése szerint december 18-án az Európai Tanács újabb hat hónapra hosszabbíthatja meg a szankciókat. A gazdasági háború miatt felére csökkent a Németország és Oroszország közti kereskedelem mértéke, és mint látható, a szankciók fenntartásáról főként az amerikai lobbisták gondoskodnak; az Egyesült Államok egy agresszív piacszerzés részeként erőlteti Európára az Oroszország elleni szankciókat, mert a transzatlanti kereskedelmi zóna létrehozásával az európai gazdaság meggyengítése történelmi profitlehetőséget jelent az amerikai vállalatok számára.


http://www.hidfo.ru/2015/12/europat-gyengiti-amerikat-erositi-a-szankciohaboru/