Októberben 5356 fővel esett vissza az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, főleg az őszi holtszezon miatt, sokkal jobban, mint a román állampolgárok vagy más kelet-európai országok dolgozói. Ám még mindig jó pár ezerrel többen dolgoznak kint, mint amennyien egy évvel ezelőtt. A koszovói és macedóniai gazdasági menekültek közül csak kevesen találtak állást.
Fotó: 123rf.com)
Októberben 69 487 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában a társadalombiztosítottak szervezetének adatai szerint, ez 5356 fővel alacsonyabb, mint szeptemberben, ám jóval több, mint egy évvel ezelőtt. A turizmus és a mezőgazdaság szezonalitása miatt évek óta ez a jellemző, hogy nyáron és télen rekordokat döntöget a magyarok és más külföldi munkavállalók száma, ősszel és tavasszal pedig visszaesik (lásd a grafikont).
Most a román állampolgárságú munkavállalók száma mintegy 3100, a lengyeleké és a szlovákoké 1800-1800 fővel, a szlovéneké 1300 fővel esett vissza, így tehát rövid távon a magyarok némileg teret veszítettek. Az egy éves összehasonlításban azonban a magyarok száma nőtt a legjobban 5666 fővel, utánunk a románok jönnek mintegy 4700 fővel, a szerbek 2800 dolgozóval. A többi ország esetében a kétezer főt sem éri el a bővülés.

„Rendszeresen jár körbe a faluban egy kisbusz, visz sokakat minden héten Ausztriába idősekre vigyázni, takarítani, fát vágni, más ház körüli munkákat végezni” – mesélte a Privátbankárnak egy dunántúli település lakója a hét végén.
Bár az osztrák hatóságok igyekeznek keményen ellenőrizni, valószínűtlen, hogy minden idősgondozót, baby-szittert, favágót vagy kőművest bejelentenének a szomszédos országban. A feketemunkások létszámát régóta csak becsülgetik, korábban a hivatalos munkavállalók felére-harmadára tették.

Koszovó, Macedónia polgárai az idén nagy felzúdulást okoztak főleg Németországban, mivel nagy részük egyértelműen „csak” a jobb élet reményében, gazdasági bevándorlóként érkezett az országba. Ausztriában mindenesetre a két államból összesen sem dolgoznak többen tízezernél, az utóbbi egy évben számuk mintegy 2400 fővel nőtt.
Az Ázsiából érkezett munkavállalók száma 1900 fővel emelkedett egy év alatt, 28 500 főre. Ebben a kategóriában lehetnek a szíriaiak, afgánok, irakiak is, akik a menekültválság főszereplői, de a távol-keletiek is, mint kínaiak, vietnamiak vagy koreaiak. Nem tudni, ez hogyan oszlik meg részletesebben. Afrikából 9000 munkavállaló érkezett, ami 500 fővel több, mint egy évvel korábban.

(privatbankar)
Bal-Rad komm: Ha mindez a migránsinvázió közvetett hatása?-akkor “megszívtuk”! (Bár nem jellemző, hogy a muszlimok a munkaügyi központokat rohanják le Ausztriába érkezvén.)
Ha a minden statisztikák szerint is a gyengülő osztrák gazdaság miatt van, akkor viszont NAGYON “MEGSZÍVJUK”!
Ám az fölöttébb érdekes, hogy a hazai udvari munkaügyi statisztikákban nincs jele 5300 új munkanélkülinek! (Persze lehet, hogy változott a mintavétel!)