Cseresnyés Péter kiemelte: az iparilag fejlett városokban nagyon komoly gondot okoz a munkaerőhiány, a jövő ennek megoldásán múlik. A probléma kezelésének elsődleges bázisaként a szakképzés átalakítását és a hazai munkaerőpiac minőségi igényeihez igazítását nevezte meg.
Fel akarunk zárkózni
Az Európai Unióban a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási aránya 32,4 százalék, míg Magyarországon 23,5 százalék. Jobb a kép, ha a társadalmi rétegben a munkanélkülieket nézzük, mert ott az EU átlaga 22,2 százalék, míg Magyarországé 20,4 százalék.
A fiatalok munkához juttatásában, megfelelő szakképesítésük megszerzésében több országos program is segít. Az államtitkár példaként említette az Ifjúsági garancia programot, amely képzéseket, gyakornoki programokat és bizonyos esetekben a munkáltatók részére járuléktámogatást biztosít. A januárban elindított program 2017 decemberéig tart, és ezen időszak alatt 36 milliárd forintból 36 ezer fiatal bevonásával számolnak. Eddig 29 ezer fiatal lépett be és 18 ezren már támogatott foglalkoztatásban vagy képzésben vesznek részt.
Hasonló segítséget jelent az Út a munkaerőpiacra program is, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, különböző eszközökkel támogatja a 15-64 évesek elsődleges munkaerőpiacra jutását.
(NOL)
Bal-Rad komm: Hiányzik viszont egy alapvetés a megannyi meghirdetett programból. AZ ELHERDÁLT 26 esztendő! Ami alatt a Nyugat összeszereldéjévé siálányították honi politikai bűnbandáink az országot, szétrombolva a gazdaságot.
Képezhet a MAGYAR OKTATÁSI RENDSZER kiváló szakmunkásokat, technikusokat, mérnököket, ha azok Magyarországról azonnal elmenekülnek a friss végzettségükkel. Mert most erről van szó!
HAZAI-MAGYAR TULAJDONÚ-GAZDASÁG HIÁNYÁBAN TOVÁBBRA IS CSAK AZ AGYELSZÍVÓKNAK KÉPEZ MAGYARORSZÁG SZAKEMBEREKET!
A többi csak a szokásos halandzsa!