2015. november 23., hétfő

Akár 5 milliós havi fizetés is jöhet 2016-tól

A szeptember 15-i kormányrendelet eltörölte ugyan a még 2010-ben bevezetett 2 milliós havi bruttó bérplafont, de két vállalat vezetője már most is ennél sokkal többet vihet haza. Az illetékes minisztériumoknak pedig november 15-ig kellett tájékoztatniuk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár.
A változtatás az Állami Számvevőszék elnökének véleményén alapul, miszerint „a vezetői juttatásokat és követelményeket közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe”.
A kormányrendelet a vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték. Emellett viszont csak az éves bér 20 százaléka adható prémiumként, az is kizárólag akkor, ha a cég nem veszteséges.
A Világgazdaság értesülései szerint azonban a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám már most is többet keres nemcsak az eltörölt 2 millió forintos bérplafonnál, hanem az új előírások szerinti 5 milliós havi bruttó felső korlátnál is, miközben a prémiumuk maximuma is magasabb, Zolnainál az éves bér 40-45, míg Balognál a 70 százaléka.
Az MKB elnök-vezérigazgatójának havi bruttó alapbére és egyéb javadalmazása üzleti titok – tájékoztatta a Világgazdaságot a hitelintézet. Az állami cég vezetőinek fizetése ugyanakkor közérdekből nyilvános adatnak minősül, és ezt csak a szanálásról szóló törvény írhatja felül abban az esetben, ha az érintett cég szanálás alatt áll. Az MKB pedig 2014. december közepétől szanálás alatt áll. Az MKB csak annyit közölt, hogy a jelenlegi menedzsmentjére fordított bértömeg több mint 20 százalékkal kisebbmint a 2014-es tulajdonosváltást megelőző összeg, és ennél jelentősebb megtakarítás mutatható ki Balog Ádám javadalmazásában.
kül
A Budapest Bank titkolózása viszont érthetetlen. A Világgazdaság megkeresésére azt írták, hogy a jogszabályok által előírt határidőre közzéteszik majd a vezető tisztségviselőkre vonatkozóan előírt adatokat.
A november közepi tájékoztatási határidőt figyelembe véve, az állami vezetői bérek legkorábban 2016-tól emelkedhetnek.
Fidesz pedig hülyének nézte az embereket.
Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elutasította a bérplafon 3, 4, illetve 5 millió forintra emelését és szóvá tette, hogy egyes állami cégek eddig sem tartották be a 2 milliós korlátot sem. Ennek nem voltak következményei, a Fidesz pedig hülyének nézte az embereket – fogalmazott.
Amíg korrupcióval terhelt az állami szektor és nem társul felelősség a magas bérekhez, addig a Jobbik irreálisnak tartja az állami cégvezetőket érintő emelést
– hangoztatta, kifejtve: a közszférában dolgozókhoz képest 40-50-szeres különbséget akkor sem tartanának indokoltnak.
Staudt Gábor értékelése szerint a mindenkori állami cégvezetők nagy szerepet játszottak abban, hogy a 1980-as évek vége óta az államadósság 2,5-szerese tűnt el. Bírálta, hogy nem valósult meg az elszámoltatás.
(atv)
Bal-Rad komm: Olyan nagyon nincs a híren mit kommentálni. Ráadásul itt az alábbi video, amivel teljes mértékben tudunk azonosulni.
Annyit még persze hozzátennénk, hogy ezeket a fizetéseket a POLITIKUSOK határozták meg KEGYENCEIK SZÁMÁRA! Azok a politikusok, akik szerint – most – kb. jatvanezerből meg lehet élni! (Mert ugye a 47 ezer az két éve volt!) Jah! + egy kecske!
De van ebben a videoban egy elkeserítő, dühítő részlet is. Egy fiatal srác mondja: “…Nem nagyon tudunk ellene mit csinálni…engem ez annyira nem érdekel,-vagy az én világomat ez annyira nem érdekli!”
-Na itt kezdődnek a bajok! Politikai maffiózóbandáink nyugodtak lehetnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése