Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió belügyi biztosa kijelentette, hogy a Párizsban történtek utáni fokozott terrorfenyegetés miatt az Európai Unió létre kell hozzon egy egyesített európai titkosszolgálatot.
Avramopulosz nyilatkozata szerint az Európai Uniónak egy közös hírszerző szervre van szüksége, hogy elháríthassa a Párizsban történtekhez hasonló terrortámadásokat. “A Charlie Hebdo esete után javasoltam, hogy az Europol szervezetén belül jöjjön létre egy terrorelhárítási központ. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy eggyel tovább lépjünk, és lefektessük egy európai hírszerző ügynökség alapjait.”
Az Europol áprilisban jelentette be egy terrorelhárítási központ létrehozását, ami “a nemzeti kormányokat támogatja a terroristák, azok anyagi támogatói, és az extrémista online tartalmak, és illegális fegyverkereskedelem elleni harcban”.
Párizsban, november 13-án egy kiterjedt terrortámadás során 130 embert gyilkoltak meg, és több mint 300 ember szenvedett súlyos sérüléseket. Mint a franciaországi eset is mutatja, az Európai Unió egyesített terrorelhárítási központja nem tudott megakadályozni egy európai fővárosban végrehajtott tömeggyilkosságot.
November 19-én James Conway, volt FBI-ügynök és terrorelhárítási szakértő kifejtette, hogy bármennyire is együttműködnek az európai országok hírszerzései a terrorfenyegetés elhárítása terén, az Európai Unió nyitott-határ politikája lehetetlenné teszi, hogy a hatóságok garantálják a közbiztonságot. Thomas de Maiziere német belügyminiszter aznap bejelentette, a hatóságok többé nem tudják garantálni, hogy nem történik Németországban is egy számos civil áldozattal járó terrortámadás.


http://www.hidfo.ru/2015/11/egyesitett-europai-titkosszolgalatot-hoznanak-letre/