Németország katonai szállító repülőgépekkel folytatja majd a deportálást; a közeljövőben ezresével küldhetik vissza származási országukba azokat a bevándorlókat, akik menedékjogi kérelmét visszautasították.
Steffen Seibert kormányszóvivő szerda este megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Németország a közeljövőben elrettentő erővel léphet fel, hogy leállítsa az Európába irányuló gazdasági bevándorlást. Az intézkedés oka, hogy mostanra a német menekültügyi rendszer is túlterhelődött, és nem tudják ellátni mindazokat, akik nem háború sújtotta övezetből menekültként, hanem a jobb megélhetési viszonyok reményében – gazdasági bevándorlóként – érkeznek Európába. Steffen a sajtótájékoztató alkalmából kijelentette, hogy továbbra is előnyben részesítik majd a civil járatok használatát, de a bevándorlók számának drasztikus emelkedése miatt mindenféleképpen szükség lesz a légierő kapacitásának igénybevételére is.
A korábbi gyakorlattal ellentétben a menedékkérelmek elbírálására várakozó bevándorlókat nem részesítik előzetes értesítésben arról, hogy nemsokára el kell hagyniuk az országot. Ehelyett a rendőrök a menekülttáborokból fogják felterelni őket a járatokra, ahonnan már nem szállhatnak le, csak a származási országban. A korábbi gyakorlat alapján ugyanis a bevándorlók többsége eltűnik a hatóságok szeme elől, miután értesítik arról, hogy menedékjogi kérelmét elutasították. Több százezer olyan személy mozog szabadon az Európai Unió területén, akik nem kaptak tartózkodási jogot, de ennek ellenére személyazonosító okmányok nélkül is Európában maradnak, és felszívja őket a feketegazdaság.
Augusztus 27-én James Brokenshire, a brit belügyminisztérium migrációért felelős államtitkára kijelentette, hogy a hatóságok gyakoribb rajtaütéseket kell folytassanak az éjjeli bárokban, éttermek és szórakozóhelyek környékén, mert azok a feketegazdaságban megélhetést kereső élő illegális bevándorlók kereseti forrásává válnak.

http://hidfo.ru/2015/10/nemetorszag-elrettento-erovel-lepne-fel-a-gazdasagi-bevandorlok-ellen/