Internetes nemzeti konzultációról, szekértáboros szembenállásról, az európai értékközösség manipulatív félreértelmezéséről adott interjút Deutsch Tamás a Mandinernek. Emellett az is kiderült, hogy a kormány elkezdené megregulázni a Facebookot.
Deutsch Tamás szerint összeurópai megoldás kell a Facebook reklámpiac béli túlsúlyának felszámolására, mert az online média reklámbevételeinek tekintélyes részét a Facebook viszi el.
“Évről évre nő a netes reklámtorta Magyarországon, de alig nő vagy csökken az online média reklámbevétele. A bővülést a Facebook és a Google viszi el úgy, hogy lényegében nulla forintot adózik – nem csupán Magyarországon, hanem európai szinten.”
A kormány emiatt a piaci beavatkozás mellett döntött, és célzott intézkedések meghozatalát tervezi, melyekkel olyan helyzetet teremtene elő, hogy az online reklámpiacon jelenlévő multinacionális vállalatok “motiváltak legyenek a megállapodásra”. Deutsch Tamás szerint ezt az adózási szabályok módosításával fogják elérni, és várakozásaik szerint a reklámbevételek jó része akár egy éven belül becsatornázható lenne a magyar online médiába.
“A részleteket nem mondanám még el. Mark Zuckerberg persze nyilván nem Deutsch-interjúkkal kel-fekszik, de egy francia és egy spanyol próbálkozást lényegében kiheréltek már, úgyhogy nem árulnék el mindent.”
Az utóbbi hónapok során a Facebook mint monopolhelyzetben lévő piaci szereplő európai szinten a figyelem középpontjába került. Oroszország arra kényszeríti a multinacionális vállalatot, hogy az orosz felhasználók személyes adatait külföldi szerverek helyett Oroszországban tárolja. Az Európai Unió Bírósága pedig kedden kimondta, hogy a transzatlanti adatvédelmi egyezmény számos visszaélésre adott lehetőséget, mert a Facebook lehetővé teszi, hogy az amerikai hatóságok korlátlanul hozzáférjenek a felhasználók személyes adataihoz. A Facebook monopolhelyzetét garantáló jogi háttér kikezdése pedig lehetőséget teremt arra, hogy a kormányok erősebb tárgyalási pozíciót vívjanak ki a multinacionális vállalattal szemben.

http://hidfo.ru/2015/10/magyarorszag-is-csatlakozik-a-facebook-monopolium-megdontesehez/