Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko javasolta, hogy a hatóságok – és más országok – hozzanak nyilvánosságra minden, a szíriai beavatkozásban résztvevő orosz pilótáról ismert személyes adatot.
A politikus szerint ez amiatt lenne szükséges, hogy
ezáltal az Iszlám Állam tagjai Oroszországban megtalálhassák a beavatkozásban résztvevő pilóták rokonait, és a saría törvényeinek megfelelően bosszút állhassanak rajtuk.
Anton Gerascsenko amellett, hogy szoros kapcsolatot ápol a kijevi puccs során alkalmazott extrémista csoportokkal, elkötelezett atlantista is. Kinevezését – ahogy a jelenlegi ukrán politikai garnitúra számos más tagja – közvetlenül Soros Györgynek köszönheti, beiktatását követően pedig sűrűn és látványosan tett az amerikai befektetőt méltató nyilatkozatokat. Gerascsenko egy 2014 októberi nyilatkozata szerint Soros György “bár 84 éves, jóval távolabb lát mint számos európai és amerikai politikus”, és “nyilatkozatai bölcsességről tanúskodnak”, emellett heves egyetértését fejezte ki Soros György azon kijelentése kapcsán, miszerint az Egyesült Államok minden rendelkezésre álló eszközt be kell vessen arra, hogy Ukrajnát a nyugati hatalmi tömb részeként stabilizálja.
Gerascsenko 2015 februárjában még negatív példaként említette az Iszlám Államot. Akkor azt hangsúlyozta, hogy a Donbassz lakossága nem civilekből áll, hanem “mindannyian olyanok, mint az ISIS tagjai”, és szerinte az Egyesült Államok emiatt a Fekete-tengerről kellene légicsapásokat mérjen a Donbassz régióra, hogy megtörje a lakosság ellenállását.
A radikális atlantista politikus tegnap gyakorlatilag azt indítványozta, hogy információval kell ellátni egy nemzetközi terrorszervezetet, hogy az Oroszország területén civileket gyilkolhasson. Oroszország védelmi minisztériuma ma reagált az ukrán politikus kijelentésére: “az ukrán belügyminiszter tanácsadójának fasiszta szervezetekhez fűződő kapcsolata eddig is ismert volt, terrorszervezetekhez kötődése azonban sokakat meglepett.”


http://hidfo.ru/2015/10/a-radikalis-atlantistak-informacioval-tamogatnak-az-iszlam-allamot/