Heteken belül több mint négyszázezer bevándorló deportálását tervezi az Európai Unió, egy a Times birtokába jutott, kiszivárogtatott dokumentum szerint.
A Times brit napilap egy egyelőre nyilvánosan nem hozzáférhető, de a birtokukba jutott dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy heteken belül megkezdődik a migránsok deportálása azokba az országokba, ahonnan Európába érkeztek. A lap szerint még a tél kezdete előtt teljes lezárásra kerülhetnek az Európai Unió migráció által sújtott határvonalai, és erről a tagállamok közös erővel kell gondoskodjanak, az unió pedig nyomást fog gyakorolni és egyúttal további támogatásokat is biztosít a határok lezárásához. A Times szerint elsőként a Mali, Niger, Szomália, Etiópia, Eritrea területéről érkező afrikaiakat küldik vissza, és az Európai Unió fog gondoskodni a “célba juttatásról”.
A lap szerint nem egyértelmű, hogy a háború által sújtott országokból, Szíriából és Afganisztánból érkezőket is deportálják-e, ugyanakkor a dokumentumból az látható, hogy a program célja a migráció teljes leállítása, nem a kiváltó ok kezelése. Az anyagból az is kiderül, hogy a deportálást az Európai Unió elrettentő eszközként kívánja használni, ami nagy sajtóvisszhangot kap majd, és célja a migránsok meggyőzése arról, hogy már nem érdemes elindulniuk Európa felé.
A dokumentum hangsúlyozza, hogy a tagállamok szisztematikusan el kell utasítsanak minden menedékkérelmet, határozottabban kell fellépniük a migránsok deportálása terén, és egyúttal a regisztrálásuk is ellentmondást nem tűrő módon meg kell történjen, hiszen a nyilvántartásba vétellel a tagállam hozzájárul ahhoz, hogy az adott személy már más országon át se léphessen az Európai Unió területére. A Times szerint a következő hetek folyamán az Európai Bizottság jogi ellenlépéseket fog tenni azon országokkal szemben, melyek nem deportálják a területükre érkező migránsokat.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter augusztus 16-án követelte, hogy a hatóságok gyorsított eljárásban gondoskodjanak az országba érkező illegális bevándorlók deportálásáról. Akkortájt a liberális sajtó még intenzív bevándorlás-párti propagandát erőltetett, de a német politikusok is további ellentmondásos nyilatkozatokat tettek; egyes német vezetők továbbra is arra bíztatták a migránsokat, hogy Európába jöjjenek. A bevándorlás-politikában alakuló fordulat most kezd a nyilvánosság számára is láthatóvá válni Németországban, és Steinmeier nyilatkozatának megfelelően később a német határok lezárása is megkezdődött. A Times birtokába jutott dokumentum szerint azonban ennél jóval radikálisabb fellépés várható, és még a következő hetek folyamán közel félmillió migránst utasíthatnak ki Európából.

http://hidfo.ru/2015/10/heteken-belul-felmillio-afrikait-deportalhat-az-europai-unio/