Szijjártó Péter várható lemondásáról számolt be a Népszava, ami forrás megnevezése nélkül, névtelen informátorára hivatkozva azt állítja, hogy a külügyminiszter “megszabadulna a diplomáciai bonyodalmaktól”, és önként távozna posztjáról.
A névtelen informátor alaptalan információit a folyamatban lévő kormányátalakítás kontextusába helyezték: eszerint Német Zsolt kerülne a külügy élére, Szijjártó Péter a külgazdaság irányításához húzódna vissza. Az információ azonban megalapozatlannak bizonyult. Az ATV kérdésére a külügyminiszter elmondta, hogy “soha nem fogyasztott alkoholt, sem más tudatmódosító szert, és egészen biztos benne, hogy nem fordult ilyen kéréssel Orbán Viktorhoz”.
Ez a Népszava szerint “eldöntött tény” egyszerű álhírnek lenne minősíthető. Felmerül azonban annak lehetősége, hogy a “névtelen informátor” nem is annyira a névtelen; a Népszava újságírója a zavarosban halászik, és a horvát sajtó információáramlását figyelve feltételezi, hogy a külügyminiszter eltávolításra kerülhet posztjáról – ami a nyomásgyakorlás sikere esetén a nyilvánosság felé “önként lemondásként” jelenne meg.
Július végén a nemzetiarcvonal.net információkat hozott nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a magyarországi liberális sajtó tevékenysége összefüggést mutat az amerikai sajtóorgánumokban rendszeresen megfigyelhető “képi hibákkal”. A cikk szerint az amerikaiakkal együttműködő magyarországi újságírók egy ismétlődő jelleggel megfigyelhető “vörös nap” szimbólummal kapnak jelzést arra vonatkozóan, ha egy személy ellen lejárató kampányt kell indítaniuk. A közelmúltban több magyar kormánypolitikus ellen is azt követően indított offenzívát a liberális sajtó, hogy a jelzés egy amerikai sajtóorgánumban megjelent. Később ugyanez a jelzés volt látható más, Washington külpolitikai érdekei ellen cselekvő európai politikusok, többek között Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, és Thomas de Maiziere német belügyminiszter esetében is.
Le Pen esetében egy évekkel ezelőtti bírósági ügyének elővétele, Maiziere esetében a sajtó lejárató kampánya követte a jelzés sajtóban való megjelenését.
Magyarország és Horvátország közt az utóbbi hetek során a korábbinál intenzívebb diplomáciai konfliktus vette kezdetét, ami a horvát határon épülő kerítés miatt a magyar külügyminiszter és horvát politikusok közti ellentétként jelent meg a sajtóban. A horvát sajtóorgánumok azonban nem a kerítésépítés miatt támadják Szijjártó Péter személyét, hanem amiatt, mert arra külföldi titkosszolgálatoktól jelzést kaptak.
Szeptember 23-án a 24info horvát sajtóorgánumban a következő képi anyag jelent meg Szijjártó Péterről:
Szeptember 27-én a Tportal horvát sajtóorgánumban pedig az alábbi képi anyag jelent meg:
Az amerikai sajtóorgánum helyett térségi sajtóban leadott jelzést természetesen a magyar média képviselői is értik, így elképzelhető egy újabb lejáratási hullám a külügyminiszterrel kapcsolatban. Az ügy érdekessége emellett, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter és Szijjártó Péter személye ellen ugyan azon intézkedés miatt indul offenzíva: az irányításuk alatt álló hivatal lépéseket tesz az Európába irányuló migránsáradat fékezésére.
A fentiek miatt viszont okkal feltételezhető, hogy a Népszava újságírója nem rejtélyes informátorától kapott információt a külügyminiszter várható háttérbe húzódásáról, hanem egyszerűen a zavarosban halászik; tisztában van az amerikai ügynökök által használt jelzés jelentésével. Amennyiben tisztában van a jelzés jelentésével, az is egyértelmű volt számára, hogy egy térségi ország amerikai utasításra folytat lejárató kampányt a magyar külügyminiszter ellen, következésképp határozott törekvések mutatkoznak Szijjártó Péter lemondatására, így fokozott a valószínűsége a külügyminiszter tényleges lemondásának is. Ebben a helyzetben a Népszava újságírója olyan színben tüntetheti fel magát, mint akinek kormányközeli informátorai vannak.
Lehetséges, hogy a kormány saját sajtóorgánumok építése mellett jobban tenné, ha határozottabb lépéseket tenne a “kormányközeli informátorokkal” rendelkező, ismert ellenzéki újságírók megfigyelésére is?

http://hidfo.ru/2015/10/a-horvatokon-keresztul-akarnak-lemondatni-a-magyar-kulugyminisztert/