A kormány sikeresen tematizálta a bevándorlás-kérdést; olyannyira, hogy a liberális baloldal észre sem veszi, és öntudatlan eszközként a kormánystratégia megvalósításában vesz részt.
A magyar rendőröktől, az őket átverő embercsempészektől és egyéb bűncselekményektől is tartanak a magyar-szerb határ előtt várakozó menekültek, akik mostanra tisztában vannak azzal, hogy a Magyarországon átutazásnak árnyoldalai is vannak. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudósítói a helyszínen tartózkodnak, és figyelemmel kísérik a szerb-magyar határon történteket. Már az első beszámolóikból kiderült, hogy a bevándorlók elkezdtek tartani a magyar rendőröktől, és tartanak az állítólag a migránsokat segítő embercsempészektől is. Egy a röszkei határátkelő környékén várakozó menekült elmondta a Ria Novosztyi helyszíni tudósítójának, hogy félnek belépni Magyarország területére, mert a határon túl “azonnal regisztrálják és akár hónapokra is táborokba zárják őket”. Annak ellenére, hogy a menekültek gyakorlatilag szabadon mozognak Magyarország területén, sokan mégis úgy értesültek, hogy bezárják őket, ha elfogják őket a rendőrök.
“Félünk belépni Magyarország területére, mert ott rendőrök várnak minket – regisztrálnak és táborba küldenek. Akkor Magyarországon rekednénk, pedig mindannyian Németországba tartunk.”
Egy másik menekült arról számolt be, hogy Szíria területéről utazna Angliába, emiatt egyáltalán nem is akarna kapcsolatba kerülni a magyar hatóságokkal, és igyekezne minél hamarabb átutazni az országon.
“Mérlegeljük a lehetőségeket, hogyan lehetne a rendőröket megkerülni. Nem akarunk regisztrálni és Magyarországon maradni. Én például Angliába tartok.”
Mint kiderült, a menekültek egy része tart a magyar rendőröktől, és agresszív hatósági fellépésre számít. A liberális sajtóorgánumok pedig – bár öntudatlanul teszik – akarva-akaratlanul támogatják a bevándorlással kapcsolatos kormánystratégiát.
Orbán Viktor még a szerb-magyar határon épülő kerítés megépítésének bejelentése előtt meghirdetett egy új kommunikációs stratégiát, aminek lényege az lenne, hogy a bevándorlók kedvét a nemzetközi médiában folytatott negatív kampánnyal kell elvenni attól, hogy Magyarországra jöjjenek. Ennek részeként gyakorlatilag a sajtón keresztül olyan hírekkel bombáznák az embereket, ami elriasztja a menekülteket attól, hogy Magyarországon át utazzanak.
Az új kormánystratégia híre a kerítés építése és a plakátkampány miatt feledésbe merült, a liberális sajtó így öntudatlanul közreműködik annak végrehajtásában. Az utóbbi hónapok során a liberális sajtóorgánumok címlapjait a bevándorlás-kérdés borítja, nincsen olyan nap, hogy ne síró kisgyermekek, kiszolgáltatott emberek képével, vagy agresszívnak mutatott rendőri fellépés hírével bombáznák az olvasót. Mivel olyannyira túlsúlyba helyezik a bevándorlással kapcsolatos híreket, hogy az a liberális sajtóban elsődleges témává lépett elő, észrevétlenül is végrehajtják a kormányfő által kijelölt irányvonalat.
Amikor a liberális sajtó az MTI vagy egy szomszédos ország hírügynökségeinek információi alapján arról számol be, hogy
  • embercsempészek nem oda szállítják a menekülteket, ahova akarták volna (de a pénzt elveszik),
  • a rendőrök elfogják az embercsempészt, az általa szállított bevándorlókat táborba viszik,
  • rengeteg menekült halt meg az embercsempész lezárt légterű gépjárművében, vagy balesetet szenvedtek,
passzív információhordozóként a kormánystratégia megvalósításában vesznek részt, aminek egyik fontos eleme, hogy a bevándorlókat lehetőleg elriassza az embercsempészek szolgáltatásainak igénybevételétől.
Amikor arról számolnak be, hogy Magyarországon
  • a menekülteknek sérülnek az emberi jogai,
  • nem kapnak enni, inni, télen megfagynak majd,
  • verik őket a rendőrök,
  • szélsőjobboldali csoportok rájuk támadnak,
  • a kormány ellenséges hangulatkeltést folytat ellenük,
passzív információhordozóként részt vesznek abban, hogy a bevándorlókat meggyőzzék arról, lehetőleg igyekezzenek elkerülni Magyarországot. Még a civil szervezetek tevékenységének hangsúlyozása is beleillik a kormánystratégiába, hiszen a Migration Aid és más csoportok tevékenységének reklámozásakor azt is hozzáteszik, hogy arra amiatt van szükség, mert
  • Magyarországon az állam hagyja szomjan- és éhen veszni a menekülteket.
Az Orbán-kormány bevándorló-ellenes riasztó-kampányának hatása mostanra kezd látszódni; a negatív hírözön hatására a bevándorlók tekintélyes része tisztában van azzal, hogy Magyarországon a hatóságok és civilek részéről is veszélyeknek lehet kitéve. A liberális sajtó tevékenysége ugyanakkor mindössze arra vezethető vissza, hogy a baloldali liberális pártok a kiszolgáltatottak védelmének szerepében tetszelgést választották politikai stratégiaként, a liberális médiamonopólium pedig ennek kiszolgálását folytatja. Ugyanakkor, miközben a Demokratikus Koalíciónak akarnak szavazatokat szerezni, észre sem veszik, hogy hónapok óta öntudatlanul a kormánystratégia végrehajtásán dolgoznak. A kormány számára tehát nem feltétlen szükséges, hogy a sajtó együttműködjön vele; elég, ha a politikai ellenoldalon megfelelő számú hasznos-idióta van, aki nem tudja, mit csinál, de azt lelkesen és kitartóan teszi.


http://hidfo.ru/2015/09/a-liberalis-sajto-hasznos-idiotakent-megvalositja-a-kormanystrategiat/