Több mint 900 orvos vándorolt ki külföldre az év első hat hónapjában. A legtöbben Angliába és Németországba készültek. Elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok keresték külföldön a boldogulást.
eü
Folytatódott az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról, június végéig 912, külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki a dolgozóknak – írja a szerdai Világgazdaság az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataira hivatkozva.
AZ ENK adatai szerint a legtöbben, 229-en az Egyesült Királyságba, 220-an Németországba készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, és sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A bizonyítványt igénylők között szerepelnek azok a külföldiek is, akik Magyarországon végezték tanulmányaikat.
Az első félévben hatósági bizonyítványt állítottak ki mások mellett 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak és 33 gyógyszerésznek.
Továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25-29 éves korosztályból 199-en, a 30-34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet. Az adatok szerint az első félévben elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok, de több háziorvos, valamint csecsemő- és gyermekgyógyász próbált külföldön elhelyezkedni.
Tavaly 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal.
(MTI)