Az amerikai fegyvergyártó cégek kézzel fogható profitra tesznek szert az “orosz veszéllyel” riogatásból. Lengyelország több mint félmilliárd dollárért vesz amerikai rakétákat.
Az amerikai hadsereg “hozzájárulását adta” a Lockheed Martin fegyvergyártó cég újabb kelet-európai üzletéhez, melynek részeként AGM-158 levegő-föld rakétákat adnak el Lengyelországnak, mintegy 500 millió dollár értékben. A rakéták a lengyel légierő F-16 negyedik generációs vadászbombázó repülőgépeire kerülnek majd, ezzel tovább fejlesztve az ország nagy távolságú csapásmérő erőit. Az Egyesült Államok egyébként 2014 júliusában tucatnyi újabb F-16-ot küldött Lengyelországba, amit később megvetettek a lengyel légierővel. A gépeket szintén a Lockheed Martin gyártotta – nemsokára ezek fogják használni a Lockheed Martintól vett rakétákat is. Az amerikai fegyvergyártó cég tehát számos új megrendeléshez jut az “orosz veszélyre” hivatkozva, így az Egyesült Államok által szponzorált európai sajtó továbbra is marketing-eszközként funkcionál, amivel megindokolják az újabb fegyverüzlet szükségességét, majd eladják termékeiket az “orosz veszéllyel” potenciális vevővé tett európaiaknak.
Az újabb fegyverüzlet bejelentése ráadásul közvetlen egy nappal azután történt, hogy az amerikai légierő európai parancsnoka az Air Force Association Air and Space c. konferencián kijelentette; “az orosz légierő fenyegeti az amerikai fennhatóságot a légtér felett”. Az Egyesült Államok tehát fennhatóságot akar az európai légtér felett; Frank Gorenc szerint az oroszok képesek az amerikai légierő számára hozzáférhetetlen övezeteket létrehozni, és ez az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan. Ők mindenhol ott akarnak lenni, és ennek elérésére az Európában működtetett propaganda-sajtó alkalmas eszköz.
Az “orosz veszély” kétségkívül áldásos jelenség az amerikai gazdaság számára; enélkül nem vagy csak korlátozottan lenne számukra elérhető a kelet-európai piac. Ron Paul amerikai libertariánus politikus szerint az Oroszország elleni propaganda lényege, hogy a nagyobb fegyvergyártó cégek egyszerű befektetésnek tekintik az európai sajtó egy részét, amivel megalapozhatják későbbi üzleteiket.
A Fakt lengyel napilap azonban az új üzletről szóló információk nyilvánosságra jutása után bejelentette, hogy az amerikaiak szándékosan túlárazzák az eladott fegyvereket, a kormány pedig az adófizetők pénzét elsikkasztja az Egyesült Államok számára, és a valós érték sokszorosát fizetik a Lockheed Martinnak. A lap visszahivatkozott arra, hogy ugyanez a cég dupla ennyi rakétát fele ennyiért (mintegy 255 millió dollárért) adott el a finneknek, a lengyel adófizető tehát négyszeres árat fizet.
Az F-16-osok és “tartozékaik” eladása pedig arra enged következtetni, hogy a Lockheed Martin újra szemet vetett a kelet-európai piacra, és rengeteg terméket akar eladni a Visegrádi Csoport számára. Magyarország szintén a Lockheed Martin egyik értékesítési célpontja: az utóbbi hónapok során rendszeres időközönként történt “rejtélyes meghibásodás” magyar Gripen vadászrepülőgépekkel, majd három, egyhavi időközökkel történt meghibásodás után a Simicska-médiabirodalom elkezdett a légierő látványos visszásságairól beszélni – ami a Magyarország számára “szükségessé váló” új üzlet előkészítésének volt tekinthető. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Magyarország az Egyesült Államok nyomására kell részt vegyen a Baltikum légterének védelmében, így amerikai nyomásra számos olyan misszió lehetősége felmerül, amivel a magyar légierő “csak az amerikai termékek megvételével tudna megfelelni”.

http://hidfo.ru/2015/09/felelemkeltessel-terjeszkednek-amerikai-fegyvergyarto-cegek/