Dél-Korea több tucat tüzérségi lövedéket lőtt ki Észak-Korea felé, miután az északiak tüzet nyitottak egy hangszóróra, amely Phenjan-ellenes adást sugárzott – közölte a Dél-Koreai védelmi miniszter.
A Reuters  jelentése szerint Észak-Korea nem válaszolt a tűzre, sérültekről nem érkezett hír. Az északi lövedék Szöultól mintegy 60 kilométerre északra csapódott be, a tűzszüneti vonal nyugati szakaszán.
A környező térség lakosságát evakuálták a Yonhap hírügynökség szerint, a dél-koreai elnöki hivatal pedig rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.
Phenjan szombaton már megfenyegette déli szomszédját, hogy megsemmisíti azokat a hangszórókat, amelyek a határon propagandaszövegeket harsognak Észak felé.
Az ügy előzménye, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben múlt héten felrobbant egy akna, amely súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást.
Észak-Korea azonban tagadta, hogy az ő emberei telepítették az övezetbe az aknát. A hadsereg szombati nyilatkozata szerint a hangszórók bekapcsolása hadüzenettel ér fel, és ha az adást nem állítják le azonnal, akkor “teljes erejű katonai akciót indítanak, hogy felrobbantsák az Észak elleni pszichológiai hadviselés minden eszközét” a frontvonalon.
(MTI)