Oroszországban szeptember 1-jén érvénybe lép egy új adatvédelmi törvény, ami arra kötelezi az internetcégeket, hogy az orosz állampolgárokkal kapcsolatos adatokat belföldön – Oroszországban – működtetett szervereken tárolják. Célkeresztbe kerül a Facebook.
A Vedomosztyi napilap jelentése szerint az orosz telekommunikációs cégeket is felügyelő Roszkomnadzor képviselői a közelmúltban találkoztak a Facebook Észak- és Kelet-Európáért, valamint Oroszországért felelős kommunikációs igazgatójával, hogy személyesen tájékoztassák a várható fejleményekről. Thomas Myrup Kristensen ezen a találkozón arról tájékoztatta az orosz felet, hogy a vállalat egyelőre “nem szándékozik orosz szerverre helyezni az orosz felhasználók adatait”, ugyanis “gazdaságilag kedvezőtlennek” tartja a lépést. Ez viszont azt jelenti, hogy a Facebook vezetői szándékában áll sérteni az új adatvédelmi törvényt – ami törvényellenes működést jelent, így Oroszországban a kormány fontolóra vehet különféle szankciókat, számos kényszerítő intézkedést; tartós törvényszegés esetén akár betiltást.
Oroszországban a Facebooknak közel 22,6 millió felhasználója van, és az ország 10. leglátogatottabb online felülete. Az új adatvédelmi törvény azonban kivétel nélkül minden vállalatra, így a Facebookra is vonatkozik: ha tovább akar működni, belföldön kell tárolnia a felhasználók adatait, és állami felügyelet alatt kell működjön. Az Izvesztyija üzleti napilap szerint a Roszatom energetikai cég számos internetcégnek saját szerverparkot ajánlott fel Moszkva közelében, ami biztosítaná a törvényes működés feltételeit.
Az új adatvédelmi törvény egy logikus, és az állam biztonságát szem előtt tartó lépés az orosz hatóságok részéről. A Facebook ugyanis számos esetben vált már forradalom szervezésének eszközévé – az online közösségi háló segítségével kormányok dőltek meg a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Európában (Ukrajna). Értelemszerűen, ez nem azt jelenti, hogy a Facebook tulajdonosai folytatnának államellenes szervezkedést. A közösségi háló azonban
elsődleges szervezési felületté vált azok számára, akik tömegbázist akarnak felmutatni egy ország kormányának megdöntése közben.
Be kell látni, hogy a jelenkorban egy online közösségi háló legalább annyira fegyvernek minősül, mint bármely más fegyver. Az általuk nyújtott online szervezési felület ugyanis forradalmasítja a nyilvános szervezést. Azon felül, hogy civil szervezetek jó célok érdekében tömegekhez tudnak eljutni a Facebook segítségével, az online közösségi média külföldi érdekcsoportok eszközeként is működik, akik saját civil szervezeteikkel akarják elérni saját politikai céljaikat egy másik országban. Magyarországon 2014 őszén vált ez láthatóvá, amikor a liberális baloldal számos civil látszatú Facebook-csoporton keresztül kezdett – szintén civil látszatú – kormányellenes megmozdulásokat szervezni. Államellenes szervezkedés vagy bűncselekmények elkövetése esetén azonban a Facebook nem feltétlen adja ki az adatokat egy ország hatóságának – ami lehetővé teszi, hogy külföldi érdekcsoportok szolgálatában álló személyek felelősségre vonás nélkül folytassanak államellenes szervezkedést. Oroszország új adatbiztonsági törvényének egyik célja, hogy külföldről szervezett kormányellenes megmozdulások esetében a hatóságok a megfelelő személyek ellen azonnal és hatékonyan tudjanak fellépni.
A Facebook mint szervezési felület hazánkban is célkeresztbe került, amikor Földi László titkosszolgálati szakértő kijelentette, hogy az Európába irányuló tömeges bevándorlás katonai logisztikához hasonlóan szervezett, célzott művelet, ami feltételezhetően valamelyik nagyhatalom titkosszolgálatához köthető. A szakértő akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlók többségénél van mobiltelefon – korszerű módon, valós idejű kommunikációval segítik egymást online felületeken. Emiatt a Facebook Európában is biztonsági kockázattá vált: egy fegyver, ami egyelőre mindenki számára szabadon és korlátozás nélkül használható. Bizonyos fegyverek használatát azonban korlátozni kell, amikor bebizonyosodik, hogy terroristák, vagy más rossz-szándékú szervezetek is nagy arányban használni kezdik.

http://hidfo.ru/2015/08/oroszorszag-ellenorzes-ala-vonja-az-online-kozossegi-mediat/