Egy lengyel ellenzéki vezető szerint tartani kell attól, hogy Ukrajna és Németország feloszthatja egymás közt Lengyelországot, amint megkezdődik az Európai Unió széthullása.
Egy lengyel politikus szerint félrevezető, hogy a politikai elit Oroszországot tartja ellenségképnek; Janusz Korwin-Mikke arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajnának területi követelései vannak Lengyelországgal szemben, és Németországgal feloszthatják egymás közt Lengyelországot, ha megkezdődik az Európai Unió szétesése. Elmondása szerint ez a folyamat – az EU széthullása – nemsokára megkezdődik, és attól a ponttól Lengyelország saját szomszédjai miatt kell aggódjon.
“Az Európai Unió széthullása esetén Németország és Ukrajna megpróbálhatja területi követeléseit érvényesíteni Lengyelországon. Így amitől tartanunk kell, az elsősorban nem Oroszország.”
Korwin-Mikke szerint logikus volt, hogy az államfő egy semleges országot választ európai körútja első állomásaként, de Andrzej Duda Észtországban tett látogatása nem jelent semmiféle biztosítékot Lengyelország számára, mert Észtország nem rendelkezik számottevő haderővel. Eközben az Oroszország elleni háborús készülődés részeként a német csapatok is egyre nagyobb számban vannak jelen Lengyelországban, ami veszélyessé válhat, ha megkezdődik az unió széthullása.
A politikus tegnap egy sajtótájékoztató alkalmából jelentette ki, hogy Lengyelország saját honvédelmét kellene fejlessze, ami jelenleg nem lenne képes megvédeni az országot egy háború esetén: “itt leszünk védtelenül Németország és Ukrajna közt. Mindkét országnak területi követelései vannak velünk szemben. Lengyelországnak fegyverkeznie kell, vagy olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy egyik határunkon egy ellenséges Németország, másik határunkon az ellenséges Ukrajna fenyeget. Meg kell erősíteni a fegyveres erőinket.”
Korwin-Mikke kijelentése újabb példa arra, hogy ma az európai politikusok ténylegesen is számolnak az Európai Unió széthullásával, és a nemzetállamok közti háborúk újraéledésével. Egy ilyen helyzet Magyarország számára még veszélyesebb lenne, mivel Románia a NATO erődítménye, amit ráadásul az amerikai fegyveres erők erősítenek. Hazánk esetében egyelőre az is kérdéses, hogy a honvédség képes lenne-e kezelni a migrációs válságot, a NATO-tagság alkalmatlanná tette a magyar honvédséget az önálló hadviselésre. A történelem viszont igazolja, hogy semmilyen katonai/politikai szövetség, még a birodalmak sem tartanak örökké, az új erőegyensúly pedig mindig a tényleges katonai erőviszonyok mentén alakul ki.


http://hidfo.ru/2015/08/nemetorszag-es-ukrajna-feloszthatja-egymas-kozt-lengyelorszagot/