Tizenötmilliárdos támogatásból épül át az Operaház új bázisa – műhelyek, stúdió és rekreációs tér is lesz a felújított épületben.
Nagyarányú, mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz. Harmincöt éve nem született olyan hatású, a Magyar Állami Operaházat érintő kormánydöntés, mint amelyről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója.
Mint ismeretes, márciusban jelentették be, hogy a 9,3 milliárd forint költségvetésű és kétmilliárd forint saját bevételű Magyar Állami Operaház egy kormányhatározat szerint az Eiffel-csarnokban építheti fel új műhelyházát, próbaszínpadait és raktárait is. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján tett bejelentése szerint a kormányzat a múlt héten elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében 2017 nyarára mintegy 14,5 milliárd forint értékben átépülhet a Kőbányai úti Eiffel-csarnok.
A politikus elmondta: a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14,425 milliárd forintos állami támogatást kap a munkálatokra. Az idén 1,841 milliárd forintot, a maradék több mint 12,5 milliárdot 2016-ban és 2017-ben biztosítják a költségvetésből. Hoppál Péter hangsúlyozta: a jelenleg rossz állapotú és végveszélyben lévő műemlék csarnokban 21. századi modern bázis valósulhat meg, amely a magyar opera új perspektíváit szolgálhatja ki. Mint az államtitkár vázolta, a kormányzati támogatásban a „továbblépés költsége” is benne van, és bíznak abban, hogy a több mint háromszázmillió forintos, az Opera Andrássy úti épülete felújításának terveit célzó költség már előremutat, és 2017 nyara után a tervek szerint lehetőség nyílik ennek az épületnek a rendbetételére is.
A MÁV egykori járműjavítójában olyan bázist építenek, amelyben helyet kapnak egyebek mellett műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is, a díszlet és jelmezraktárak mellett – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a színház igazgatója, aki kiemelte: ilyen típusú, infrastrukturális jellegű pozitív kormánydöntés 35 éve nem született az operaházat illetően. Az 1886-os építésű acélszerkezetű csarnokban az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér is csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. A látogatóközpontba érkezők betekintést nyerhetnek a műhelymunkákba, és a tervek szerint ezen szakmákat oktatni is fogják.
A MÁV egykori északi járműjavítójától Szolnok 2010-ben vette át az összes mozdony és motorvonat nagyjavítását. Az épületeket 2011-ben védelem alá helyezték az építészeti, technikatörténeti, iparművészeti értékek megóvása végett. Az ezt követő időszakban felmerültek elképzelések a terület bevásárlóközpontként, lakóparkként, levéltárként való hasznosítására is, míg végül 2014-ben kihirdették, hogy az Opera használhatja majd az épületet. A tervek szerint zajló fejlesztés példa arra, hogyan alakítható át egy használaton kívüli ipari tér kulturális térré. Hasonló folyamat játszódott le a németországi Ruhr-vidéken, ahol az iparvidék elhagyott rozsdás épületeit élő kulturális terekké alakították át.
(Hrecska Renáta)
Bal-Rad komm: Bámulatos! 14 és félmilliárd forint a KULTÚRÁRA! Amivel nem kellene hogy gond legyen, de…! Biztosan ilyesmikre kellene szórni a pénzt? Ugyancsak tegnapi hír szerint Mekkmesterék egy százmillió eurós – mintegy harminc­­milliárd forintos – összegű Értéktár Program keretében a legutóbb újabb nyolcszázmillió forintos műkincs- és műtárgyvásárlással egészítették ki az eddigi költekezésüket.
A jelen konkrét története ékes bizonyítéka a rendszerváltás utáni “magyar” politikai elit pusztító munkájának. A MÁV Központi Járműjavító a Jóisten tudja hány embernek adott munkát-anno! A szocializmus korszakában. A meglévő infrastruktúrát NEM MUNKAHELYNEK SZÁNJÁK! “…bevásárlóközpontként, lakóparkként, levéltárként való hasznosítására…”-gondoltak. De lesz belőle irdatlan pénzért Opera-műhely.
Erre van szükség? Erre van kereslet?
Kiknek van erre igényük?