Gerhard Casper, a berlini Amerikai Akadémia vezetője a Bild napilapnak nyilatkozva kijelentette, szerinte “nem volt ésszerű” lépés, hogy a német ellenzéknek átadták az amerikai kémtevékenység célpontjainak listáját.
A WikiLeaks július 8-án nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok megfigyelés alatt tartott három kancellárt is; Helmut Kohl, Gerhard Schröder és Angela Merkel is teljes megfigyelés alatt állt az amerikaiak részéről, valamint számos kormánypolitikus, egészen a ’90-es évek kezdetétől napjainkig.
Casper szerint az információk nyilvánosságra hozatala “nem volt ésszerű”, mert az hosszú távon is problémákat okozhat az amerikai-német kapcsolatokban. Elmondása szerint Németország és az Egyesült Államok most próbálja lefektetni a titkosszolgálatok közti együttműködés új elvi alapjait, és ezt “objektív” megítélés alapján kell tegyék, nem hirtelen felmerülő információkra adott reakcióként.
Július elején a Bundestag amerikai megfigyelési botrány miatt létrehozott szakbizottságának vezetője, Patrick Sensburg kijelentette, hogy az Egyesült Államok 2012 óta tömeges megfigyelést folytat Németország területén is, ami a két ország közti együttműködés sértését jelenti.
A német parlament 2014 első felében állított fel szakbizottságot az amerikai kémtevékenység kivizsgálására. Az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az amerikaiak a német külföldi hírszerzés kapacitásának felhasználásával figyeltek meg európai célpontokat. Június 16-án Gerhard Schindler, a Bundesnachrichtendienst – német külföldi hírszerzés – vezetője teljes átszervezésre vonatkozó terveket jelentett be.


http://hidfo.ru/2015/07/nem-volt-esszeru-az-amerikai-kemek-celpontjainak-felfedese/