Akárcsak az EU több országában, nyugati szomszédunknál is lefáradt és megrendült a politikai centrum. A keleti tartományokban dolgozó magyar munkavállalók is megérezhetik a változásokat.
Gert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetőjes és Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök az Európát fenyegető iszlám veszélyről tart sajtótájékoztatót 2015 márciuséban, Bécsben. Fotó: EPA / Helmut Fohringer
Gert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetője és Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök az Európát fenyegető iszlám veszélyről tart sajtótájékoztatót 2015 márciuséban, Bécsben.
Ma utcára vonul a Haydn városának tekintett kismartoni (Eisenstadt, Burgenland) polgárok egy csoportja, hogy nemtetszésének adjon hangot egy politikai fejlemény miatt. A demonstráció szervezői Burgenland szégyenéről beszélnek. Koalíciós tárgyalásokat kezdett ugyanis a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a populista Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még ebben a hónapban felállhat. A választási kampányban már mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért és a magyar munkavállalók ellen kampányolt és most a terveik szerint koalícióra is lépnek.
Politikai földrengés a keleti tartományokban
A két héttel ezelőtti tartományi választásokon az euroszkeptikus FPÖ két keleti tartományban is komoly sikereket ért el. A vendégmunkásokkal kapcsolatban egyenesen „tatárjárásról” beszéltek a párt aktivistái. Stájerországban az FPÖ a szavazatok 26%-át, míg Burgenlandban a 15%-át hozták el, jelentősen felzárkózva a hagyományos nagy pártok mögé.
Itt is megrendült a politikai centrum
Akárcsak az EU több országában, nyugati szomszédunknál is lefáradt és megrendült a politikai centrum. A gazdaság nem muzsikál már fényesen 2008 óta, az átlagpolgár pedig felelőst keres.
Werner Faymann osztrák kancellár és SPÖ elnök tehetetlen a burgenlandi fejleményekkel kapcsolatban. Csak annyit tud kipréselni magából, hogy egy ilyen összeborulásra szövetségi szinten nem fog sorra kerülni. Ezt viszont a választók egyre nagyobb hányada nem így látja.
A politikai földrengéssel felérő két tartományi választás csupán nyitánya volt a választási szuperévnek a sógoroknál. Őszig még három tartományi választás jön, köztük Bécsben is. Ausztriában három év múlva lesznek általános választások. Több megfigyelő már egyenesen kétli, hogy a jelenlegi nagykoalíciós kormányzat kihúzza ezt a ciklust.
(Forrás: privatbankar)
Bal-Rad komm: “…A vendégmunkásokkal kapcsolatban egyenesen „tatárjárásról” beszéltek…”
-Tovább ragozni a dolgot-MAGYAR RÉSZRŐL-fölösleges is. Az osztrákok IS a gazdasági problémáik megoldását a beáramló külföldi munkaerő visszaszorításában látják. Az más kérdés, hogy ez reális-e? A MINKET érintő nagy kérdés, hogy az esetlegesen visszaszoruló magyar munkavállalókkal-akik eddig a sógorokat “gyengítették”-mi lesz? És hogy hová lesz/lett a Nagy Európai Összetartozás?
Van egy olyan érzésünk, hogy mindez csak addig volt érvényes, amíg TUDTUNK ADNI!
De már elfogytunk! Mostmár tatárok vagyunk! Ismét!
Magyarország tévelygése pedig folytatódhat! De viszont sikeres a “Déli nyitás”! Legalábbis azt mondják nemmzetthesseynk! Úgyhogy…
A jelek szerint a KELET NEKÜNK NEM KELLETT!
A Nyugatnak meg MÁR MI NEM KELLÜNK!