A családok és a családban élők száma az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent – írja a KSH a Család Nemzetközi Napjának alkalmából összeállított kiadványában. Az egyszülős családok egészen 1980-ig az összes család mindössze tizedét jelentették, 2011-ben azonban már minden ötödik család ebbe a típusba tartozott.
Magyarországon 2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején 2 millió 713 ezer családban 7 millió 783 ezer fő, a lakosság 78 százaléka élt – derült ki a Központi statisztikai Hivatal kiadványából, amelyet a Család Nemzetközi Napja alkalmából állított össze. Legutóbb fél évszázada volt hazánkban közel ugyanennyi család, ám akkor több mint tizedével többen éltek családi kötelékben.
A családok és a családban élők számának az 1980-as évekig tartó emelkedését az utóbbi 30 évben csökkenés váltotta fel. A családok mérete a II. világháború óta folyamatosan és lassuló ütemben mérséklődik.

1949-ben 346, 2011-ben 17 százalékkal kevesebb, 287 családtag jutott száz családra. (A család a házastársi, élettársi, illetve vérségi kapcsolatban együtt élők legszűkebb köre. A gyermekkel vagy gyermek nélkül élő házas-párok vagy élettársi kapcsolatban élők, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők.)

A családokon belül a gyermekes házaspárok részesedése a legnagyobb (38 százalék), a családok több mint negyedében (27 százalék) a házaspárok gyermek nélkül élnek. Hazánkban először 1970-ben vették számba az élettársi kapcsolatokat, a családokon belüli arányuk akkor mindössze 2 százalék, 2011-ben viszont már 15 százalék volt. Az élettársi kapcsolatok gyermekszám szerinti megoszlása a házaspár típusú családokhoz hasonló. Az egyszülős családok egészen 1980-ig az összes család mindössze tizedét jelentették, 2011-ben azonban már minden ötödik család ebbe a típusba tartozott. Az egyszülős családok többségében (87 százalék) anya él együtt egy vagy több gyermekével.

A családok kétharmadában él gyermek, a házaspárok 58, az élettársi kapcsolatban élők 53 százaléka nevel gyermeket. A családban nevelkedő 2 millió 893 ezer gyermek 60 százalékának a szülei házasságban, 13 százalékának a szülei élettársi kapcsolatban élnek, továbbá a gyermekek 24 százaléka az édesanyjával, 3 százaléka az édesapjával alkot családot. A családi körben élő gyermekek 73 százaléka eltartott.
(vgo)