2015. május 15., péntek

Így gyarmatosíthatják Ukrajnát – Nagyon nem lenne jó nekünk

Eláraszthatják a genetikailag módosított növények (GMO) Ukrajnát, ha a szomszédos ország engedélyezné a GMO-k termesztését. Egyre több külföldi mezőgazdasági cég szerez ukrajnai földeket, amelyeket orosz vélemények szerint GMO növények elterjesztésére használhatnak fel. Így például a GMO-k piacán vezető szerepet játszó amerikai Monsanto is fokozná befektetéseit Ukrajnában. A genetikailag módosított növények ukrajnai térhódítása nem kedvezne Magyarországnak, amely ma a GMO-mentesség élharcosának számít Európában.
Hamarosan engedélyezheti Ukrajna az eddig tiltott GMO növények termesztését, hogy kedvezzen a külföldi mezőgazdasági befektetőknek – állítják egyes orosz források. Az uniós társulási szerződés megkötése óta ugyanis egyre több külföldi agrárcég bérel földeket Ukrajnában, köztük jelentős amerikai vállalatok is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a szomszédos ország mit lép majd GMO ügyben.
Az orosz vélemények szerint mindenesetre éppen a GMO piacon vezető szerepet játszó amerikai Monsanto kerülne leginkább előnyös helyzetbe, ha enyhülnének az ukrán szabályok. Úgy vélik, az amerikai vállalat ukrajnai terjeszkedésének célja, hogy a válságot kihasználva jutassa be GMO termékeit az ottani piacra.
kukur
A Monsanto kelet-európai régióért felelős elnöke azt erősítette meg, hogy a cég tovább növelné ukrán befektetéseinek arányát. Eddig 140 millió dollárt fektettek be az országban, és ezt a jövőben legalább 300 millió dollárra növelnék – írja a yournewswire.com
Mi a mentesség élharcosai vagyunk
A GMO-k esetleges ukrajnai térhódítása nem kedvezne a magyar törekvéseknek, amelyek éppen arra irányulnak, hogy a genetikailag módosított szervezetek felhasználása visszaszoruljon. Magyarország élharcosa volt annak, hogy az unió tagországai nagyobb mozgásteret kapjanak a GMOK-k tiltásában, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a GMO-mentes Európáért szállt síkra. Össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon – szögezte le nyilatkozataiban a miniszter.
Mint ahogy arról az agrárszektor.hu már beszámolt, az ukrán válság miatt a helyi mezőgazdasági cégek többsége nehéz helyzetben van, és egyre kevésbé jutnak pénzhez. Ugyan jelenleg a külföldi befektetők még csak bérelhetik a termőföldet, de nem kizárt, hogy 2016. január elsejétől fel is vásárolhatják majd a területeket.
Vannak, akiknek az USA-ban is a GMO-mentes kell
Érdekesség, hogy miközben egyes amerikai agrárcégek tovább folytatják az európai piaci terjeszkedést, egyre több amerikai fogyasztó mond nemet a genetikailag módosított termékekre. Ezért az USA kénytelen több országból – így például Romániából, Törökországból és Indiából – GMO-mentes kukoricát importálni – derül ki egyes amerikai elemzésekből.

(agrarszektor)
Bal-Rad komm: Két évvel ezelőtt TIZENKETTŐ terménymintát (hat kukorica, hat szója) hozott Magyarországra e sorok beszerkesztője Ukrajnából. Az Odessza-Nyikolajev-Zaporozzsje-térségből. Az EU-által akkreditált kijevi labor hivatalos certifikátjával MINDEGYIKRŐL, miszerint EGYIK TERMÉNY SEM GÉNMÓDOSÍTOTT!
A magyar laboratóriumi vizsgálatok után pecsétes papír tanúsította, hogy MINDEGYIK MINTA GÉNMÓDOSÍTOTT! (A mintákról azonnal le kellett mondani, és megsemmisítették!)
Ukrán mezőgazdasági szakemberek állítása szerint (akkor) Ukrajna területén LEHETETLENSÉG “BEZ-GMO-GMO-MENTES” MEZŐGAZDASÁGI TERMÉNYT föllelni!
Ezzel egyidejűleg ÖMLÖTT UKRAJNÁBÓL MAGYARORSZÁGRA az Ukrajnából importált takarmánykukorica és szója! Nagyon neves magyarországI(!) cégek importjaként!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése