Autonómia a Donbasszban – nekünk sem mindegy!

Jurij Lucenko, a „Petro Porosenko Blokkja” nevű párt vezetője minap az ukrán parlamentben kijelentette: semmiféle különleges autonóm státusz nem jár a Donbassznak (Donyecknek és Luganszknak).

A Donbassz Ukrajna szerves része. Így semmiféle olyan különleges státuszt, jogállást nem kaphat, ami bármiben is eltérne Ukrajna minden más megyéjének státuszától – mondta.
Nincs itt semmiféle különleges jogállás – magyarázta a pártelnök. Itt decentralizációról van szó – ami vonatkozik Ukrajna minden más megyéjére. Ez a jövőben nagyobb hatásköröket ad a megyéknek – ám egyetlen megye sem kaphat a többiek jogaitól bármiben is különböző, semmiféle előjogot, kiváltságokat.
És most, kormány, jobboldali ellenzéke, álbaloldali álellenzéke, kárpátaljai magyarok és azok szervezetei – figyelem!
UKRAJNÁBAN NEM LEHET SEMMIFÉLE KÜLÖNLEGES JOGÁLLÁSÚ MEGYE – mondotta a vezető kormánypárt vezetője.
Tetszenek érteni? Gyengébbek kedvéért, emlékeztetőül: TEHÁT NEM LEHET AUTONÓM JOGÁLLÁSÚ KÁRPÁTALJA SEM. Hiába is tetszenek erről ábrándozni!
Érdemes volt-e, érdemes-e mindmáig, érdemes-e a jövőben támogatni egy ilyen rezsimet?
Európa kedvence, az e kedvenc támogatására alakult tömörülés elnöke, végsősoron, nem mondott semmi újat. Csak megerősítette, újból leszögezte: FITYISZT A MINSZKI MEGÁLLAPODÁS EGYIK ALAPVETŐ TÉTELÉNEK. Amelyik arról rendelkezik, hogy Donyeck és Luganszk megye – legalábbis azoknak a népi erők által ellenőrzött területei – különleges státuszt kell hogy kapjanak Ukrajnán belül. Olyan széles jogkörökkel, amelyekhez foghatót legföljebb Magyarország élvezett a Monarchia részeként.
(Apropó, autonómia, különleges státusz. A minap egy Donyeckben tartott nemzetközi konferencián megjelent és felszólalt – a mindenki által a nemzetiségi kérdés megoldása példaképének tartott – Dél-Tirol képviselője is. Aki ismertette a donyeckiekkel az ottani autonómia gyakorlati tapasztalatait. Így is hallgatólagosan – vagy tán nem is olyan hallgatólagosan – támogatva meg vendéglátóit. Bizony!)
Ám, mint említém, Lucenko úr nem mondott semmi újat. Hiszen AZ UKRÁN PARLAMENT – nem sokkal a minszki megállapodás után – ÉRVÉNYTELENÍTETTE A MEGÁLLAPODÁS NYOMÁN ELFOGADOTT TÖRVÉNYT, ÉS EGY VELE SZÖGES ELLENTÉTBEN ÁLLÓ MÁSIKAT FOGADOTT EL. Egy olyat, ami a megállapodás sok más pontját is érvényteleníti.

Lucenko. Jobb időkben sikkasztásért ült börtönben.
Ez a kirívó magatartás Nyugaton senkinek sem tűnt fel. Még a Szocsiban a minap tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszternek sem.
Szerencsére a kijevi junta van annyira bornírt, ostoba és pancser, hogy valamivel mindig bekavarjon – még saját mentorainak is. A minap Poros Jankó a „Repülőtér” (mármint a donyecki repülőtérért vívott hősi küzdelemről szóló) ukrán hazugság-dokumentum filmet tekintette meg. És olyannyira belelkesült a látottaktól, hogy legott ígéretet tett: márpedig mi a donyecki repülőteret, ha törik, ha szakad, úgyis visszafoglaljuk.
Ez már legfőbb mentoránál is kiverte a biztosítékot. Állítása szerint ugyan nem olvasta még a hírt – de hallott róla. Finom úriember, persze, leplezi ingerültségét – leplezte Kerry is. De még ő sem állhatta meg egy csípős megjegyzés nélkül: mielőtt Porosenko úr ilyen, a fegyverszünetet nyíltan felrúgó erőszakos lépéshez folyamodnék, nagyon ajánlom (mondta Kerry), hogy alaposan fontolja meg, mit cselekszik.
Bravó, fiúk, szép volt – csak így tovább! Csak remélhető, hogy végre „Európa” (közöttük a mi összevissza beszélő és cselekvő vezetésünk) szeméről is valahára lehull a hályog. És végre észreveszik, kit, kiket is takargatnak már másfél éve.

Mostanság Gázos Julcsa belsőségnagykereskedő üzlettársa.
(Cs. S.)