A jövő évi büdzsében kevesebb jut álláskeresési támogatásokra, szak- és felnőttképzésre is. Előbbi összege 2012 óta már 30 százalékkal csökkent.
A 2016-os költségvetési törvényjavaslat a munkaerőpiaccal összefüggő kiadásokat illetően lényegében követi a korábbi években már elindult trendet. Vagyis a közfoglalkoztatásra sokkal több jut, míg az álláskeresési ellátásokat tovább nyirbálja a kormány.
Ez nominálisan azt jelenti, hogy az álláskeresési ellátásra a korábbi 50 milliárd forint helyett 47 milliárd jut, míg közmunkára 270 helyett 340 milliárd. Utóbbi a tavalyi 182 ezer ember helyett átlagosan már közel negyedmillió ember bevonására teremt lehetőséget.
Emellett 14 százalékkal megvágja a kormány a szakképzési és felnőttképzési támogatásra szánt előirányzatot is: 16 helyett jövőre 13,8 milliárd forint jut erre a célra. Ezzel párhuzamosan azonban a foglalkoztatási és képzési támogatásra az idei 14 milliárd helyett 16,2 milliárdot szánnak.

2012 óta egyébként látványosan átalakult a Nemzeti Foglalkoztatási Alap előirányzatainak megoszlása. Az alábbi grafikonon is jól látható, hogy a közfoglakoztatásra szánt összeg 157 százalékos növekedésével párhuzamosan a foglalkoztatási és képzési támogatásokra 41,4, az álláskeresési ellátásokra pedig 30 százalékkal jut kevesebb. Mindez pedig összhangban van a kormány sokat hangoztatott elvével, miszerint segély helyett munkát kívánnak adni az embereknek. Várhatóan a következő években ez a trend fog folytatódni, mivel Orbánék célja, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőket folyamatosan a közfoglalkoztatásba tereljék át.

Visszatérve a jövő évi költségvetésre, ha az EU-s elő- és társfinanszírozásokat is nézzük, akkor munkaerőpiaccal összefüggésben a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 480,5 milliárdos kiadást terveztek be az idei évi 423,9 milliárd forint helyett. A növekedés 13 százalékos, vagyis közel 57 milliárd forintos, ám ez leginkább annak köszönhető, hogy a közfoglalkoztatásra szánt 70 milliárdos többlet, illetve a 2014-2020-as időszak munkaerőpiaci programjainak előfinanszírozására 5,5 milliárddal jut több jövőre. Ez a két tétel képes volt teljes mértékig ellensúlyozni az egyéb sorokon végrehajtott “nyirbálásokat”.
A teljes államháztartás kiadásait nézve 17 milliárdos a megvágás összege:
az idei 65,6 milliárd forint után jövőre 48,6 milliárd jut ilyen célra.
(mfor)