Bundesnachrichtendienst hidfo.ru
Németország legfelsőbb bírósága hétfőn bejelentette, hogy eljárást indított az ország fő hírszerző szerve, a Bundesnachrichtendienst ügyében, ami alkotmányellenes tevékenységet folytatott és törvénysértő módon együttműködött az amerikai titkosszolgálatokkal európai felderítésük kiszolgálásában.
A napokban a sajtón keresztül kirobbantottak egy botrányt, melynek részeként nyilvánosságra jutott, hogy a BND több mint tíz éve kiszolgálja az amerikai titkosszolgálatok európai felderítését, és az amerikaiak által adott célpontok megfigyelését folytatta, az adatokat pedig átadta az NSA-nak. A Der Spiegel szerint az amerikai National Security Agency többek között európai politikusok és európai nagyvállalatok vezetőinek megfigyelésére adott utasítást, amit a német hírszerzés több mint tíz éven át az amerikai hivatalnak alárendelve folytatott.
Az eljárást azt követően indították meg, hogy ellenzéki politikusok magyarázatot és bővebb információt követeltek Angela Merkel kormányától. Ugyanakkor nem lehetnek kétségeink afelől, hogy egy ilyen vizsgálat az érintett szolgálatok által tervezett eredményt hozza. Mást nem is hozhatna; értelemszerűen nem állapítható meg, mikor volt a kormányoknak utoljára ellenőrzése a titkosszolgálatok felett (vagy volt-e egyáltalán – ez tisztán elméleti kérdés), de annyi bizonyos, hogy az információs társadalomban nincs. A titkosszolgálatok ellen lefolytatott vizsgálat egy esetben lehetne valóban objektív; ha az érintett nagyhatalommal nem együttműködő országok hírszerző szerveinek közbenjárását kérnék a német hivatalok átvilágítására. Mivel ez a lépés legalább annyira alkotmányellenes lenne, mint az amerikaiakkal együttműködés, erről aligha lehet szó a BND ügyének kivizsgálása során.
A BND NSA-val kialakított alárendelt viszonyának nyilvánosságra hozatala értelemszerűen nem tekinthető egy valós, objektív eljárásnak, vagy az igazság feltárásának. Tisztán politikai folyamatként kell értékelni; mindeddig ugyanis lehetetlen volt, hogy Nyugat-Európában az amerikai érdek kiszolgálásáról mint elfogadhatatlan, törvényellenes cselekedetről lehessen beszélni. A BND ügyének nyilvános kezelése tehát politikai előkészítés, ami az amerikai politikai befolyás csökkentését célzó műveletek megalapozását jelenti. Ebből az ügyből újabb botrányok nőhetnek ki, egészen az érintett vezetők leváltásáig és a hivatalok valós átvilágításáig. Olyan éles külpolitikai váltásoknál, mint ami előtt az Európai Unió áll, a változásban fokozottan érintett hivatalok személyi állományának akár 50-60%-át is leépíthetik. Ha ez az arány egy perifériaország újrapozícionálásakor, az Európai Unió vezető hatalma esetében az érintett hivatal felszámolása és új hivatali keret létrehozása sem lenne meglepő.

http://hidfo.ru/2015/05/kivizsgaljak-a-bnd-megfigyelesi-botranyat/