Donyeck hidfo.ru
A nyugat-ukrajnai Lvov régió képviselői arra kérték a parlamentet és Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy ismerjék el a Krím-félszigetet és a Donbassz-régiót az Oroszországi Föderáció részeként.
Az ukrán sajtó nem sok figyelmet fordított a történtekre, és a politikusok részéről se vették komolyan a felvetést. Az április 28-i eset után Ivan Makar országgyűlési képviselő nemes egyszerűséggel idiótáknak nevezte a kérdést felvető politikusokat. A Lvov régió képviselőinek javaslata azonban a lengyel lakosságú régiók függetlenedési törekvését vetíti előre.
A diplomatikus megfogalmazással ellentétben értelemszerűen nem az Oroszországgal fennálló viszonyt akarják javítani a képviselők. A Krím-félsziget és a Donbassz régió függetlenségének elismerése precedenst teremtene, amire a Lvov régió képviselői saját régiójuk függetlenségének kinyilvánításakor hivatkozni tudnak. Ha Kijev elismerné az orosz többségi lakosságú területek függetlenségét, az jogalapot adna a lengyel és magyar kisebbség függetlenedésére is.
Annak ellenére, hogy a sajtó és a kormány nem veszi komolyan ezeket a törekvéseket, a történtek azt mutatják, hogy a Lvov régió képviselői a lengyel lakosság függetlenedési törekvéseinek erősödésével számolnak, és ennek alapján pozícionálják magukat. Az orosz felkelések kezdetekor a Lvov régióban is voltak függetlenségpárti megmozdulások, és bár népszavazásra nem került sor, a politikai elemzők szerint a közeljövőben a Lvov régió is leszakadhat Ukrajnáról. Sztepan Szviridov orosz újságíró egy a napokban publikált írásában kifejtette, hogy Magyarország külpolitikája a 2018-as országgyűlési választásokat követően radikálisan megváltozhat, és amint Kárpátalján felgyorsulnak az események, a lengyel hadsereg is “humanitárius beavatkozást” kezdhet a Lvov régióban, vagyis visszacsatolhatja a lengyel többségű területeket.

http://hidfo.ru/2015/05/a-lvov-regio-is-fuggetlenedne/