2015. május 5., kedd

Beperelték Nagy-Britanniát, amiért elősegítette Izrael létrejött

A keresetet benyújtó szervezet célja, hogy helyreálljon a palesztinok joga a földjükhöz, amelyet elrabolt tőlük& az 1917. november 2-án kiadott, úgynevezett Balfour-nyilatkozat.

A szóban forgó levélben Arthur James Balfour egykori brit külügyminiszter afelől biztosította a hazájában tevékeny cionista mozgalom vezetőjét, hogy kormánya támogatja egy zsidó nemzeti otthon megteremtését Palesztinában. A nyilatkozat óva int ugyanakkor minden olyan lépéstől, amely megsérti a meglévő palesztinai nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait.

A kereset elbírálása során egy kairói bíróság hétfőn úgy határozott, hogy az ügy a hatáskörébe tartozik. A Palesztin Népi Kampány az Egyesült Királyság Bepereléséért nevű szervezet alapítójának célja Nagy-Britannia felelősségre vonása a palesztin nép ellen elkövetett izraeli bűnök miatt. Vezetője, Avani el-Hábet szerint az eljárás célkeresztjében a brit miniszterelnök áll, de a bíróság hétfői döntése után Franciaországot, Németországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat, valamint az egyiptomi külügyminisztériumot és az ENSZ-t is bevonni készülnek a perbe.

A kairói brit nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az ügyről szóló sajtójelentéseket ugyan ismerik, hivatalos értesítést azonban nem kaptak a bíróságtól.
Forrás:

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése