Eurázsiai Gazdasági Unió hidfo.ru
Temir Sariev, Kirgizisztán miniszterelnöke óva intette a politikusokat attól, hogy újra elkezdjék a közelmúltban sikeresen leállított politikai játszmákat, és hátráltassák az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz történő csatlakozást. “Kirgizisztán be fog lépni az Eurázsiai Gazdasági Unióba. A döntés december 23-án megszületett, a megállapodás létrejött. Többé semmilyen politikai játszmát nem tűrünk. Az elnök és a kormány is elkötelezett annak kapcsán, hogy a Kirgizisztán érdekében minden szükséges intézkedést meghozzunk az akadályok elhárítására. Mindent megteszünk az integráció felgyorsítása érdekében, és a közeljövőben megnyitjuk a határokat.”
A kormányfő bejelentése szerint mostanra eleget tettek a csatlakozás minden feltételének, minden szükséges jogi keretet létrehoztak, és az eurázsiai vámunióban érvényes kereskedelmi szabályozás feltételeinek is megfelelnek az országban gyártott termékek. Oroszország és Kazahsztán emellett közös gazdasági alapból segíti a csatlakozást, amit Kirgizisztán a vállalkozások támogatására fordíthat.
Kirgizisztán eurázsiai csatlakozása előtt számos kérdőjel állt. Az ország az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat a csatlakozásról, de egy hirtelen külpolitikai fordulatot követően kihátrált a csatlakozási folyamatból, ahogy a Keleti Partnerség többi országa is. Az Európai Unió keleti bővítése egyetlen egy ország esetében könyvelhetett el részleges politikai sikereket; Ukrajnában, ahol egyébként szintén külpolitikai fordulat zajlott le, de miután a kormány zárt ajtók mögött elkezdte előkészíteni az eurázsiai csatlakozás feltételeit, Kijevben atlantista hatalomátvétel történt.
Politikai elemzők Kirgizisztán esetében is hasonló forgatókönyvvel számoltak. A decemberi megállapodást megelőzően valószínűsítették, hogy az országban zavargások kezdődnek, és az ukrajnai forgatókönyv fog megismétlődni. A kormány azonban sikeres érdekegyeztetést folytatott a nyugati integrációt támogató ellenzéki pártokkal, és a megállapodás aláírásának idejére az ellenzék is támogatta az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz történő csatlakozást. A miniszterelnök mostani nyilatkozata egyértelmű; mivel a megállapodás létrejött, nincs visszaút, ettől a ponttól szeparatista erőnek számítanak azok a mozgalmak, melyek megpróbálják hátráltatni a csatlakozást, és nyíltan kiszolgálják nyugati anyagi támogatóikat. A várakozások szerint Kirgizisztán még idén az Eurázsiai Gazdasági Unió teljes jogú tagjává válik.
http://hidfo.ru/2015/05/kirgizisztan-nem-turi-a-politikai-jatszmakat/