Tegnapelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök megnyomta a “vészcsengő gombját” Magyarország számára: Brüsszel olyan dologra készül, amely komoly ártalmakat jelent Magyarország nemzeti érdekeire.
vlagyimir putyin
A vészcsengő gombjának megnyomását az tette indokoltták, hogy a Kreml verebeinek csicsergéséből Oroszország elnöke azt szűrte le, hogy Paks-2 ügyében az EU veszélyesen nagy nyomást fejt ki a magyar kormányra. Brüsszel még a kákán is csomót keresgélve igyekszik meghiúsítani az atomerőmű bővítésével kapcsolatos orosz-magyar szerződést.
Határozott megerősítést kaptunk a magyar kormánytól, hogy az összes szerződés érvényben van, és teljesülni fog – nyilatkozta Moszkvában Szergej Kirijenko, a paksi bővítési beruházásra készülő orosz Roszatom vezérigazgatója. Szerinte Magyarországra érzékelhető nyomás nehezedik az EU részéről – a vezérigazgató ennek tudta be, hogy a Financial Times nemrég arról írt: az Európai Bizottság „blokkolta” a bővítést az üzemanyag-ellátási szerződés uniós jogba ütközése miatt (a kontraktust időközben módosítani kellett) –, ezért is tartja megnyugtatónak, hogy a kormány megerősítette a beruházás végrehajtására vonatkozó szándékát.
Kirijenko Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt az ügyről, és a megbeszélés után az orosz elnök is nyilatkozott a sajtónak. Szerinte Oroszország kedvező feltételeket és fejlett technológiát biztosít a bővítéshez – ha a magyar partnert ennek ellenére arra kényszerítik, hogy utasítsa vissza az együttműködést, az káros hatásokkal járna Magyarország nemzeti érdekeire nézve, és hátrányosan befolyásolná a két ország kapcsolatát.
Vlagyimir Putyin eme kijelentése vélhetőleg összefügg azzal a ténnyel, hogy – bár Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a múlt héten ennek ellenkezőjét állította – az Európai Bizottság három eljárást folytat a magyar kormány ellen a bővítési beruházással kapcsolatban a nemzetközi tender elhagyása, a tiltott állami támogatás gyanúja és az előkészítő dokumentumok, illetve a vállalkozói szerződések teljes körű titkosítása miatt.
Oroszország elnökének figyelmeztetése vélhetően azon alapul, hogy érzékel valamilyen szándékos fennakadást az uniós jóváhagyás folyamatában, és szeretné a tudomásunkra hozni, hogy a megvalósítási megállapodások decemberi aláírásáig a Kreml kiemelt partnerként kezelte a magyar kormányt.
Nyilvánvaló, hogy a Magyarország felé küldött vészjelzés inkább a magyar társadalom felé leadott jelzés: Brüsszel béklyója komolyan árthat az ország nemzeti érdekeinek. Nincs önálló döntési lehetősége Magyarország kormányának.
Sajnálatos módon igazolódni látszik a Bal-Rad korábbi aggálya: Orbán addig-addig pávatáncolt, míg belegabalyodott a brüsszeli keringőbe.
Ahelyett, hogy a második parlamenti kétharmadát az egyetlen logikus és valóban nemzeti érdekeket képviselő döntést meghozta volna-a NATO-ból, mint az EU egyetlen és hatásos biztosítékgaranciájából való azonnali kilépés-megpróbálta “ijesztgetni” inkább mindkét szervezetet. A legkedvezőbb pillanat pedig elmúlt. Az EU és a NATO már minden mozdulatát árgus szemekkel figyeli és “óvja”!
Ám ami a legnagyobb probléma: valószínűleg a Kreml is rájött, hogy Orbán CSAK pávatáncol.
Ha pedig ez így van, akkor jóval nagyobb lehet a bajunk, mint azt eddig feltételeztük.
(B-R)