Donald Tusk hidfo.ru
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint illúzió, hogy az Európai Unió katonai beavatkozást kezdhetne Ukrajna területén, és hangsúlyozta, hogy minden eszközzel támogatja a diplomáciai megoldást, mert az EU katonai beavatkozása a konfliktus kiterjedését jelentené. Donald Tusk szerint a konfliktus legforróbb pontján sikerült megállítani a háború kiterjedését, ami egyedül a közös európai fellépés következményének tekinthető. Ugyanakkor az Európai Unió elveti a katonai beavatkozás lehetőségét, elmondása szerint elsősorban azért, mert azt a lakosság többsége ellenzi, és a képviselők részéről sem kapna többségi támogatást.
Az európai lakosság véleménye lényegét tekintve nem változott az ukrán konfliktus kezdete óta. Már a Krím-félsziget függetlenedését és Oroszországhoz csatlakozását követően közvélemény-kutatások zajlottak a katonai beavatkozás támogatottságának felmérésére, melynek során bebizonyosodott, hogy az európai lakosság kétharmada akkor sem támogatna Ukrajnában egy nemzetközi katonai missziót, ha azt közvetlen orosz katonai beavatkozásra hivatkozva lépik meg. Az eredmények napvilágra jutását egyévi oroszellenes propaganda követte, a közvélemény alakulásáról azonban mindent elárul, hogy szakértők szerint a nyugati média elveszítette a propagandaháborút Oroszországgal szemben, és emiatt külön EU-pénzből felállított propagandamédiára van szükség.
Ennek ellenére az Egyesült Államok és számos európai ország már a konfliktus kezdete óta fegyverekkel támogatja a kijevi rezsimet. A fegyverszállítás hivatalossá tételére rendszerint akkor kerül sor, mikor az alternatív sajtóban már hónapok óta terjednek a harctéren talált nyugati harceszközökről készült felvételek, és annak eltussolása nem lehetséges – vagyis a fegyverszállítás hivatalossá tétele csak a közvélemény kedvéért meglépett formalitás.
Ugyanakkor az ukrán konfliktus a közel-keleti háborúkhoz hasonlóan a kapitalizmus háborúkultúrájáról árulkodik; hivatalosan senki nem ismeri el, hogy háború van, mert kapitalista viszonyok közt – a tőzsdei rendszeren keresztül – az információáramlás drasztikus hatást gyakorol a virtuális pénz alapú gazdaságra. Bármilyen háború is zajlik, ha a hadviselésben érintett minden fél kapitalista hatalom, soha nem fogják hivatalosan bejelenteni, hogy háború van. Tusk nyilatkozata így kettős értelmű; a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem fogják beismerni, ha az Európai Unió katonai beavatkozást kezd. A háború ettől függetlenül folyamatban van, ráadásul – mint számos más konfliktusgóc esetében is – nem két hadviselő fél közt, hanem tucatnyi ország már most érintett az ukrán konfliktusban.


http://hidfo.ru/2015/04/tusk-nem-lesz-haboru/