Fizikai arany
Oroszország és Kína fokozza az aranytartalék felhalmozását, miközben együttes erőfeszítést tesznek az eurótól és dollártól való függés felszámolására egy új pénzügyi struktúra felépítésével és a nemzeti valuták használatára átállással.
Szakértők szerint mindeddig példátlan növekedés várható az arany árában, mivel a dollárba vetett bizalom megrendülésével a befektetők szemében egyre vonzóbbá válnak a ritka nemesfémek, amiből rövid távon hiány alakulhat ki. Moszkvai nemesfém-kereskedelemmel foglalkozó szakértők értékelése szerint egy öngerjesztő folyamat kialakulása várható, melynek során a fejlődő országok függetleníteni akarják saját pénzrendszereiket a dollártól, és ehelyett aranytartalékba fektetnek, ami az arany árát történelmi rekord szintre emelheti. A szakértők ezzel magyarázzák Oroszország és Kína fokozott aranyvásárlását, mivel a két ország közvetlen részt vesz az új pénzrendszer kiépítésében, tisztában vannak azzal, konkrétan hány országot és milyen mértékben fog érinteni ez a folyamat.
A dollár használatának aránya jelenleg 80% körüli a nemzetközi fizetésekben, ami jelentős kockázatot jelent a globális gazdaság és minden olyan ország számára, ami a dollárt használja viszonyítási alapként. A dollár behelyettesítése az előrejelzések szerint fokozatosan történik majd, és elegendő idő lesz az átállásra, mivel számos ország használja a dollárt elsődleges valutaként, és a dollármonopólium megdőlése olyan méretű átrendeződést jelent, ami nem tud megtörténni “egyik pillanatról a másikra”.

https://hidfo2015.wordpress.com/