2015. április 17., péntek

A magyar piramis

Az előző kormányzati ciklus a stadionoké volt, a mostani viszont a piramisokénak látszik. Ezeket nem az állami akarat építtette, de akiket maguk alá temettek a pénzügyi légvárak, most az államtól várnak segítséget. Mert látják, hogy várhatnak, függetlenül attól, felelősek-e a helyzetükért vagy sem.
Sorakoznak szépen a megmentendő befektetők. Most éppen egy teljes város elitje állhat oda a kormány elé. A Karcagot lóvá tevő Dobrainé a XXI. század Tribuszernéje. A lehető legklasszikusabb piramisjátékot űzte, és hiába gondolhatnánk azt, hogy a rendszerváltás óta történt nagy bukások után már a kutya sem hisz ilyenekben, mindig kiderül, hogy a trükköt újra és újra el lehet adni. Ráadásul olyanoknak is, akikről azt feltételezhetnénk, hogy a pénzügyekben jártasabbak a párnaciha ismereténél. A pénzvágy elvakít. A karcagi piramis azonban még rádőlhet olyanokra is, akik benne sem voltak. A magyar pénzügyi kultúra ugyanis igenis fejlődik. A hazai befektető most tanulja meg éppen, hogy a végén úgyis kifizetik, vagy legalábbis igazságtalan, ha nem így tesznek.
Ha a Fidesz elintézte, hogy a questorosok visszakapják a pénzüket, akkor a pórul járt Buda-Cash-ügyfelek okkal háborognak. Aztán jönnek a baumagosok. Majd most a Kun-Mediátor kuncsaftjai is elgondolkodhatnak azon, hogy ők vajon milyen törvényi megfogalmazással juthatnának hozzá a betett pénzükhöz.
Ha a politika elkezdi a fejetlen kármentést, és átgondolatlanul nyúl működő gazdasági védművekhez, akkor a legtöbbször újabb és újabb problémákat generál. A betét- és befektetésvédelmi rendszer felforgatása nem csak a vétlen cégek helyzetét nehezíti meg teljesen indokolatlanul és igazságtalanul, hanem a kivételek újabb és újabb kivételekre kényszeríthetnek. A valaki által megkárosított befektetők okkal érezhetik azt, hogy ha parlament tudott olyan szabályt hozni, amivel a fiktív és nem fiktív Quaestor-kötvényesek pénzét visszaadják, akkor ezzel az erővel tudna olyat is, amivel őket kártalanítaná. Dobrainétól biztosan nem látnak már egy kanyi vasat se. Hacsak nem vett a milliárdokból Quaestor-kötvényeket.
(vg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése