Mátyás Kolozsvár hidfo.ru
Mostanra közel 15 ezren írták alá azt a – Románia kormányának címzett – petíciót, ami követeli Erdély önrendelkezési jogát és egy teljes politikai/gazdasági ellenőrzéssel rendelkező regionális kormány felállítását Kolozsváron.
A petíció kifejti, hogy miközben Erdély a történelem folyamán mindig is széleskörű autonómiával rendelkezett és 1918-ban Erdély volt az akkor létrehozott Nagy-Románia legfejlettebb térsége, a központi kormány mostanra gyarmattá degradálta a régiót. Erdély ugyanakkor képes lenne az önfenntartásra. Ennek akadályát egyedül a román kormány jelenti, ami Erdélyben beszedi az adókat, de a lefölözött pénzek Moldvát és Olténiát gazdagítják.
Erdély függetlensége a térségi politika egyik legaktuálisabb kérdése. Román szakértők előrejelzései is azzal számolnak, hogy a közeljövőben Erdély leszakadhat Romániáról. A 2014 március 16-án megtartott krími referendum megteremtette annak lehetőségét, hogy a nyilvánosság figyelme újra a népek önrendelkezésének jogára irányuljon, ami az ENSZ által deklarált alapjog. A krími referendum egyben arra is rámutatott, hogy a népek függetlenségi törekvése a mai világpolitikai helyzetben könnyen nagyhatalmi támogatást találhat.
A petíció az alábbi linken írható alá: