2015. február 9., hétfő

Elmúlt a hétvége Donbasszban is

A “Fehér Konvoj XIII:” sikeresen kimálházott ma reggelre, és az üres kamionok jó része már ismét Oroszország területén vannak, illetve folyamatosan tartanak orosz föld felé.
A harci helyzet mára virradóan tegnaphoz képest sokat nem változott Donbasszban.

Valcmanék terrortüzérsége mára virradóan is bombázta Donyeck Gorlovka és Makejevka lakott területeit. Kazettás “Uragan” lövedékekkel.
Donyeck egyik vegyipari üzemét éjfél körül vélhetőleg “Tocska-U” rakétatalálat érte. Még Makejevkában is hatott a lökéshullám. Hatalmas tűz tombol, a környéken a levegő maró füsttel telített.

A donyecki repülőtér folyamatos ágyúzás alatt volt-van.
Ma hajnalban viszonylag “csendesen”, különösebb csinadratta nélkül, a népköztársasági erők hozzáfogtak a Gyjebalcsevo körüli “tömörítéshez”! Komoly miliciaerők vonultak fel a “gyejebalcevoi párkányra”! (Ez a két katlant egymástól elválasztó 15-20 km. széles zárósávot jelenti.)
A valcmanisták az M-103-as úton (Логвиново)LOgvinoboból próbálkoztak ma reggel támadni, (Светлодарск)Szvetlodarszk irányába, de a milicisták tettek róla, hogy meggondolják magukat. Meg is gondolták.
Csjernuhinoban még Nyalókakirály martalócai az urak, de már a népköztársaságiak a (Каменка – Ильинка)Kamenyka-Ilinyka vonalon toporognak. Elképzelhető, hogy már ma “lerendezik ezt a kérdést, és “tiszta lesz a terep” előttük Gyjebalcevoig.
(Докучаевск)Dokucsajevszket és (Еленовкa)Jelenovkát ma reggel lőni kezdte a valcmanista latortüzérség.
udvar
A (Гранитное-Мариупол)Granyitnoje-Mariupol térségben reggel óta mindkét oldal tüzérsége aktívan működik.
https://balrad.wordpress.com/2015/02/09/elmult-a-hetvege-donbasszban-is/

A kijevi udvarban Liszenko katonai főhadovamester ma megint 1500 orosz katona Donbasszba “beözönlésének” hírével sokkolta Nyalókakirály udvartartását. Miután félreverte a harangokat, bejelentette Maradék-Ukrajna orosz megszállásának a kezdetét. (Mondjuk ezt heti két alkalommal meg szokta tenni!) Dmitro Timcsuk udvari Főelemző pedig megerősítette mindazt, amit a szomszéd helységben megbeszéltek Liszenkoval! “Jönnek a zoroszok!”
Donyecket eszeveszett módon lövi a valcmanista latortüzérség. Ma délelőtt jobbára a város “Petrovszkij” kerületét nézték ki maguknak.
donh1donh2
Minden jel szerint megkezdődött a gyjebalcevoi katlan felszámolása.
Az M-103 as útról a népköztársaságiak menetből felszabadították a valcmanista martalócmegszállás alól (Логвиново)Logvinovot és (Калиновкa)Kalinovkát.
deba
A milicistás rohamcsapatai keleti irányból behatoltak Gyjebalcevoba. A meglepett pribékek bújnak föld alá, bokorba, bárhová. Utcai harcok vannak Gyjebalcevoban.

https://balrad.wordpress.com/2015/02/09/utcai-harcok-gyjebalcevoban/
Hídfő.net.ru | Debalcevo mellett
A Donyecki Népi Köztársaság fegyveres erői ellenőrzés alá vonták annak az útvonalnak egy részét, ahonnan a Debalcevoban állomásozó ukrán csapatok ellátmányt kaptak. A milícia mostanra átvette az ellenőrzést Logvinovje település fölött, közvetlen a Debalcevohoz vezető főútvonal mentén. Ez egy stratégiailag fontos település, az ukrán csapatok mindeddig ezen az útvonalon szállítottak lőszert és más felszereléseket az ostrom alatt lévő Debalcevoba.
Debalcevo szintén kulcsfontosságú település, itt található a Donyeck régió legnagyobb vasúti csomópontja, ahol a Harkovból, Mariupolból érkező vasútvonalak összefutnak, emellett közvetlen vasúti összeköttetése van Oroszországgal is, a szerelvények innen haladnak tovább Rosztov-na-Donuba (vagy onnan Debalcevoba, aminek később lehet jelentősége).
Hídfő.net.ru | Debalcevo
Jelenleg - mivel a városban folyamatban vannak a harcok - Debalcevo és Ukrajna közt nem közlekednek a szerelvények. A település tavaly júliusban került az ukrán csapatok ellenőrzése alá, akkor 7-10 ezer főt helyeztek itt el az úgynevezett "terrorellenes" alakulatokból. Az ukrán csapatokat mostanra bekerítették, a városba nem érkezik ellátmány, a jelentések szerint a vasútvonalon sem tudnak már nehézfegyverzethez jutni.
http://www.hidfo.net.ru/2015/02/09/elvagtak-az-ukran-csapatok-ellatoutvonalat-debalcevo-mellett


Gyjebalcevoi katlan: “hivatalosan is zárva”!

üst
A DNR ma kora esti hivatalos közleménye a gyebalcevoi katlan bezárásáról tájékoztatott. A közlemény szerint minden művelet az ellenséges megszálló erők felszámolására irányul, beleértve Szvetlodarszk felszabadítását is!
Csjernuhinot latormentes övezetté nyilvánították, bár hozzátették: a város nyugati részein még lapulnak elszigetelt valcmanista bűnbandák.
Estébe fordulva a népköztársasági erők még mindig intenzíven támadják Valcman pribékhordáit (Логвиново)Logvinovonál, (Новогригоровкa)Novogrigorovkánál, (Чернухино)Csjernuhinonál, és már közelítenek (Дебальцево)Gyjebalcevo központjához.
“Éledezik” a milicia at északi fertályon is. Meglehetősen komoly tüzérségi ütegeket vonultattak fel (Станицa Луганскa)Sztanyica Luhanszkához, (Трехизбенка)Trehizbenkához, (Новотошковск)Novotoskovszkhoz és (Ольховое)Olhovojéhoz.
Dokucsajevszket viszont a latortüzérség ma négy irányből-(Волноваха)Volnovaha, (Николаевка)Nyikolajevka, (Новотроицкое)Novotroickoje és (Гутыря)Gutirja-felváltva ostromolta.
Donyeckben ma tizennyolc városlakó civil halt bele Nyalókakirály békevágyába.
Az éjszaka a donyecki vegyiüzemet ért támadás helyszíne
Gorlovka hét emberélettel adózott ugyanezen magasztos vágy miatt.
(Светлодарск)Szvetlodarszk környékén a valcmanista latrok kétségbeesettségükben támadással próbálkoztak, hogy megszüntessék a (Мироновск)mironovszai víztározó felőli népköztársasági áttörési fenyegetést. A milicisták a kisérletet visszaverték, kora estére nyugalom lett. A martalócok itt legalább hatvan egyedet veszítettek. Öt milicista is elesett az ütközetben.
( Красный Пахар)Krasznyij Pahar térségében szintén összecsapások voltak.
(Попаснaя)Popasznaja északi részén kóstolgatták ma a milicisták a megrettent valcmanistákat, de tovább ennél nem merészkedtek. Ott-megítélésük szerint-igen erős a megszállók védelmi lépessége.
(Фрунзе)Frunze környékén ma igen aktív volt mindkét fél tüzérsége.
(Брянка)Brjankát “Grad”-sorozatvetőkkel lőtte ma a valcmanista latortüzérség.
A már teljesen romos (Первомайск)Pervomajszkot szintén ágyúzta ma a martalóchorda.
https://balrad.wordpress.com/2015/02/09/gyjebalcevoi-katlan-hivatalosan-is-zarva/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése