2015. január 29., csütörtök

Tízből négy magyar önként a zsebében hordja az NSA lehallgatókészülékét

A Kutatópont Kft. szerdán közzétett reprezentatív felmérése szerint Magyarországon egyre terjed az okostelefonok használata, de egyelőre még a hagyományos mobiltelefonok vannak többségben. A felmérés szerint a felnőtt lakosság 90%-a rendelkezik mobiltelefonnal, ennek 39%-a okostelefon.
Az okostelefonok értékesítése mára gyakorlatilag "ingyen a vásárló után hajítják" jellegűvé vált. Nem egy alkalommal a mobiltelefon szaküzletbe érkező vásárló azzal szembesül, hogy a telefonok ára ki sincs írva, a "0 forint" feliratok közt az apró betűs szövegben kell keresni, hogy hány hónapon keresztül kell fizetni a készülékért. Sajnos a közelmúlt politikai fejleményei azt mutatják, hogy ez a marketingfogás nem "véletlen".
Edward Snowden, az amerikai NSA (National Security Agency) volt alkalmazottja 2013 júniusában hozott nyilvánosságra nagymennyiségű információt az amerikaiak globális megfigyelési programjára vonatkozóan. Az Egyesült Államokban vádat emeltek ellene, amely magában foglalja a kémkedést és kormánytulajdon eltulajdonítását is.
Snowden többek között információkat hozott nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy az okostelefonokon használatos programokba az NSA "biztonsági réseket" épít be, amin keresztül a készülék használója bármikor lehallgatható. A telefonokba rejtett módon beépített távoli vezérlés lehetővé teszi az amerikai titkosszolgálat számára, hogy bárki okostelefonját távoli vezérléssel bekapcsolja, aktiválja a kamerát, a hangrögzítést, vagy hozzáférjen a felhasználó valamennyi személyes adatához.
Hídfő.net.ru | Okostelefon
Az NSA lehallgatókészülékeit 0 forintért, kisösszegű havi részletre hajítják a vásárlók után Magyarországon, és mostanra tízből négy magyar önként a zsebében hordja az NSA lehallgatókészülékét.
Nemrég Anatolij Kucserena, Edwar Snowden ügyvédje a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ügyfele soha nem használ okostelefont, a fent említett okok miatt. "Edward soha nem használ iPhone-t, egyszerű telefonja van... az iPhone egy speciális szoftverrel rendelkezik, ami egy gomb lenyomása nélkül is, távoli vezérléssel bekapcsolhatja a készüléket, hogy az rejtett módon információkat gyűjtsön használójáról" (pl. hangrögzítés).
Ésszerű a kérdés, hogy ugyan miért érdekelné az egyszerű ember magánélete az amerikai titkosszolgálatot? A válasz: semmiért. Egyetlen ember magánélete nem fontos. Sokmillió ember személyes információit monitorozva, korszerű programokkal feldolgozva azonban a társadalmi folyamatok előre jelezhetőek.
Minden olyan személy, aki a hagyományos telefon helyett a legmodernebb készülékeket használja, tudatlanságában önként hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a társadalmi folyamatok irányítása idegen kézben legyen.
(fotó: netadó elleni tüntetés)
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/29/tizbol-negy-magyar-onkent-zsebeben-hordja-az-nsa-lehallgatokeszuleket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése