Megtiltotta a bolgár egészségügyi miniszter, hogy a mentősök olyan területekre menjenek riasztás esetén, ahol korábban a helyi cigányság bántalmazta őket. A tárcavezető döntése hatalmas botrányt váltott ki Bulgáriában, a miniszter végül bocsánatot kért kijelentéseiért, és leült tárgyalni a romák képviselőivel.


225-ször támadtak tavaly mentősökre – ebből 175 esetért a bolgár kormány szerint a cigány kisebbség a felelős. Válaszul az egészségügyi miniszter arra utasította a mentőszolgálatot, hogy ne menjenek olyan helyekre, ahol korábban megtámadták őket. „Sosem tagadnám meg, hogy bármely más címre elmenjek, ha sürgősségi hívás van, de oda, ahol megtámadtak, soha többé nem megyek és senki sem kényszeríthet rá, hogy megtegyem” – mondta egy mentőorvos.

A mentősöknek a támadások miatt sokszor a rendőrök segítségét kell kérniük. „Sokszor hívtuk a rendőrséget, amikor megtámadtak, üvöltöztek vagy szétverték a mentőautónkat, kiszúrták a kerekeit a cigányok” – mondta egy másik mentőorvos.

A helyi cigány közösség szerint a mentősök általában időben érkeznek és nem szabadna néhány ember viselkedése miatt az egész közösséget megbélyegezni. „Azt mondanám, hogy nem minden cigány viselkedik így, vannak agresszív romák, de az orvosok is sokszor tehetnek erről” – mondta egy cigány nő.

A bolgár parlamenti ellenzék az ügy miatt lemondatná az egészségügyi minisztert. „Az az ember, aki hazudott a parlamentben, a gyűlölet nyelvén beszélt és xenofóbként adta elő magát, nem maradhat miniszter egy európai Bulgáriában” – mondta Lyutvi Mestan, a Jogok és Szabadság Mozgalom elnöke.


A tárcavezető viszont állítja, a támadásokról szóló adataik megfelelnek a valóságnak. „Ha Mestan hazugsággal vádol, akkor az egész bolgár orvostársadalmat is hazugsággal vádolja” – mondta Petar Moskov egészségügyi miniszter.

A miniszter később bocsánatot kért a kijelentéseiért és találkozott a roma vezetőkkel. A tárgyalás óta újabb mentőtámadásról nem volt hír. Egyébként Bulgáriában él az unió hatmilliós roma lakosságának legnagyobb része. Több mint 40 százalékuk nem fizet társadalombiztosítást.

MNO