Az orosz energetikai cég úgy döntött, nem folytatja az Északi Áramlat bővítését és nem hosszabbítják meg a hálózatot Angliáig, mivel a vállalatnak nem adnak hozzáférést az Opal gázvezetékhez. A Gazprom jelenleg két ágon szállít földgázt Európába, ezek teljes kapacitása 55 milliárd köbméter. A gázvezeték most fél kapacitáson üzemel, mert az európai vezetékhez a Gazpromnak nincs hozzáférése. Kiszivárgott információk szerint az Északi Áramlat korábban tervezett két újabb ága már nem épül meg.
Az Északi Áramlat a Balti-tengeren halad át és közvetlen összeköti Oroszországot Németországgal. 2014 decemberében a Gazprom kivonult a Déli Áramlat projektből, miután Ankarában török-orosz kormányközi bizottság megállapodott arról, hogy sokszorosára növelik a Törökországba irányuló orosz gázexportot, és az Európai Unióba a török vezetéken keresztül fognak gázt szállítani. Alekszej Miler szerint Ukrajna gáztranzitban betöltött szerepét a nullával teszik egyenlővé, az Európába irányuló gázexportból pedig kiszorítják a dollár és az euró használatát.
Hídfő.net.ru | Alekszej Miller
A Gazprom vezérigazgatója január 15-én bejelentette, hogy a jövőben az Európai Unió csak Törökországon keresztül juthat orosz gázhoz. Európa gázellátása így a Törökország-Görögország-Macedónia-Szerbia-Magyarország nyomvonalú vezetéken át lesz biztosítva. Hazánk kulcsszerepet tölt majd be a gáztranzitban, az Északi Áramlat megszűnésével rajtunk keresztül húzódik majd az Európai Unió "ütőere".
A NATO fokozott ütemben haderő-összpontosítást folytat az orosz határ mentén, főként a balti államokban és Ukrajna térségében. Orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül nyílt offenzívát kezdhet Oroszország ellen. A Gazprom a gázexport átcsoportosításával kivonja az energiaellátás infrastruktúráját az Oroszország és a NATO határán épülő frontvonalról.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/29/gazprom-felbehagyja-az-eszaki-aramlat-projektet