A Sberbank bankkártyás fizetésért felelős igazgatója, Rosztiszlav Janikin elmondása szerint a bank február elején megkezdi a nemzeti fizetési rendszert használó bankkártyák tesztelését. Oroszországban minden bank legfeljebb április 1-ig véglegesen átáll a nemzeti fizetési rendszer használatára, és ez alól a Sberbank sem kivétel. Az orosz hazai fejlesztésű program a Visa és Mastercard által használt rendszer alternatívája, de a nyugati fizetési rendszerrel is kompatibilis lesz, tehát nem jelent majd gondot a két rendszer közti pénzmozgás.
A Mastercard április 1-ig végez az ehhez szükséges módosításokkal. Azt követően, ha a nyugati országok politikai nyomásgyakorlása miatt a Visa és Mastercard által használt rendszer újra működésképtelenné válik, az mindössze annyit jelent majd, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió és a nyugati országok pénzrendszerei közt lehetetlenülnek el az átutalások, de a szankció nem vezet az orosz rendszer működésképtelenségéhez.
2014 tavaszán a nyugati fizetési rendszer megszűnt működni Oroszország területén, miután a Krím-félsziget csatlakozott az Oroszországi Föderációhoz. A nyugati vezetők úgy gondolták, hogy lekapcsolják az átutalásokhoz használt programot Oroszországban, hogy így destabilizálják a politikai rendszert. Ezeket a programokat a bankok az átutalások lebonyolításához és a bankkártyás készpénzfelvétel műkötetéséhez használják. Tehát, amennyiben a programok megszűnnek működni, az adott országban lehetetlenné válik átutalást intézni, bankkártyával fizetni, és bankautomatából készpénzt felvenni.
Hídfő.net.ru | Sberbank
Hazánkra vonatkozóan kiemelkedő fontosságúak ezek a történések. Az orosz fejlesztésű nemzeti fizetési rendszer használata alternatívát jelent a jelenleg használt nyugati programokkal szemben. Magyarország ugyanebbe a helyzetbe kerülhet, ha egy magyar kormány határozottan úgy dönt, hogy függetlenítené magát Washingtontól; egyetlen gombnyomással lekapcsolják a rendszerről, az emberek percekkel később már nem tudnak hozzájutni a saját pénzükhöz. Külső beavatkozás nélkül a népharag söpörne el egy kormányt, aminek regnálása idején megtörténik, hogy az emberek nem tudják felvenni a bankszámláikon tárolt, saját pénzüket.
Magyarország politikai stabilitása szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a magyar pénzrendszer a kormány politikai ellenfeleitől függetlenül is működőképes legyen. Ha a kormány valóban egy országvédelmi tervet készít, abban kiemelkedő helyen kellene szerepelnie, hogy a Sberbankkal megkezdjék a tárgyalásokat a független fizetési rendszer Magyarországra átvezetéséről. A nyugattól független fizetési rendszert használó bank leányvállalata jelen van Magyarországon is, a kormánynak mindössze arról kellene megállapodást kötnie, hogy a Sberbank magyar ága is elkezdje használni a hazai fejlesztést, és az kompatibilissé legyen téve a Magyarországon használt rendszerrel.
Ha a kettő egymás mellett működik, a nyugati országok számára értelmetlenné válna a kormánnyal szemben egy olyan nyomásgyakorlás, melynek részeként lekapcsolnák Magyarországot a nyugati pénzrendszerről. Ugyanis, ha a nyugati bankokból az emberek nem jutnak hozzá a pénzükhöz, az orosz bankból viszont igen, azzal a nyugati szankciók az orosz bankot juttatnák piaci előnybe Magyarországon, ami Washingtonnak nem érdeke.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/29/sberbank-atall-nemzeti-fizetesi-rendszer-hasznalatara