Alexander Lukasenko belorusz államfő szerint Ukrajna azon döntése, hogy az Európai Unióhoz akar közeledni, azt jelenti, hogy egy mocsárba süllyednek, amiből az ukrán nép nem fog tudni kikeveredni, de nagyon hamar keresni fogja a kivezető utat. Az államfő ezt a nemzetgyűlés rendkívüli ülésén mondta január 15-én.
Hídfő.net.ru | Alexander Lukasenko
Lukasenko szerint Belorusszia számára se az Európai Unió, se az Egyesült Államok nem fogja tudni helyettesíteni az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat, és minden próbálkozás ellenére továbbra is testvérnépekként össze fognak tartani. "Mikor nehéz helyzetbe kerültünk, mindig számíthattunk Oroszországra." Az államfő elmondása szerint a közelmúltban, amikor személyesen találkozott európai és amerikai vezetőkkel, nyíltan feltette nekik a kérdést: tudják-e helyettesíteni Oroszországot? A kérdést maga a belorusz államfő válaszolta meg: nem tudják. Akkor miért erőltetik?
A nyugat nem tudja helyettesíteni Oroszországot, és a nyugatra soha nem lehet számítani. Ezt az Európai Unió bármely tagállama elmondhatja, és Lukasenko szerint most Ukrajna is megtapasztalja ugyanezt. Szembesülnek a problémákkal, amiből a nyugat nem tudja kisegíteni őket, csak Oroszország. Lukasenko a rendkívüli ülésen azt is leszögezte; "soha nem voltunk, és nem is leszünk árulók".

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/15/az-europai-unio-egy-mocsar-amibol-ki-kell-keveredni